Städa miljövänligt

Ättika rengöring

Ättika ger dig ett rent hem

Är du en av alla dem som lockas av en säljande reklam och som gärna köper rengöringsmedel efter att ha sett effekterna av en sådan på tv? Du är inte ensam och det vi tänkte göra här är att få dig att tänka om. De flesta produkter man köper i affären för sin städning går nämligen utmärkt att ersätta med ett medel som du hittar i ditt eget skafferi och som både är billigare och mer effektivt.

Vilket? Jo, ättika. Ättika är ett riktigt universalmedel som går att använda till det mesta – det kan ta bort allt från de tuffaste fläckarna, mögel och kalkbeläggningar till dålig lukt och det bästa av allt är: använder du ättika så gör du miljön en stor tjänst på köpet. Kort sagt; vid din nästa storstädning så är ättika det medel du behöver och du kommer på köpet att få ett bättre resultat, till ett bättre pris och utan att miljön tar någon skada.

Det vi tänkte göra här är att sälja in ättika – som vid reklamen du ser på tv – genom att rada upp några områden där du kan använda det samt på vilket sätt.

Badrummet

Kakel och klinkers blir ofta solkiga, det kan komma avlagringar från fett, från smuts och från exempelvis schampo och balsam. Dessutom så brukar ofta kalk och mögel kunna synas vid fogarna. Lösningen? Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska,spruta över hela väggen och torka av efter några minuter med en fuktig trasa. Vid fogarna använder du en tandborste och detsamma vid silikonkanten. Vid behov – använd mer ättika och låt det dra en längre tid.

Häll lite ättika i toaletten innan du lägger dig och låt det stå och dra över natten. Använd din toalettborste och en tvättsvamp (längs kanterna) och du får en skinande ren toalett igen.

Glas och speglar. Samma procedur – spraya ättika och ljummet vatten, torka av och din duschvägg blir helt fri från fläckar. Problem med att det immar igen vid en het dusch? Det kommer att förhindras av ättikan i framtiden.

rengöa toalett

Golv

Blanda en halv kopp ättika i två liter hett vatten och skura golven som vanligt. Viktigt! Detta endast vid obehandlade golv och absolut inte på stengolv – ättika förstör sådana och detsamma gäller således också om du har köksbänkar av marmor, granit eller någon annan typ av sten. Undvik även trägolv; vissa säger att det fungerar medan andra tycker att ättika förstört den finish som finns på golvet.

Köket

För microvågsugnen så blandar du lite ättika i hett vatten tillsammans med lite saft från en citron varpå du kör på full effekt i några minuter. Efter detta kan du lätt torka rent med en trasa eller lite hushållspapper. Ättikan neutraliserar dålig lukt och citronsaften ger en fräsch sådan. Köksbänkar skrubbar du rena med samma blandning av ättika och ljummet vatten som du använde vid badrummet. Som sagt; undvik dock köksbänkar av sten!