Städa miljövänligt

Blogg

Effektiv rengöring med ett leende

17 feb 2020

Har du behov av effektiv och fortlöpande städning? Är du inte nöjd med hur kontoret ser ut idag, med fulla papperskorgar, fläckiga skrivbord och dammiga lokaler? Det är lätt åtgärdat!

Att ha en verksamhet som innefattar kontor är inte alltid enkelt. Som alltid är det många moment som kräver uppmärksamhet och ett antal sysslor som ska utföras. Helst i prioritetsordning. Det kan låta enkelt men är det sällan. Arbetslivet är roligt men också mestadels stressigt. Dina medarbetare och kollegor ska inte behöva störas i den dagliga verksamheten av att arbetsplatsen mest liknar misär. Att ha kontrakt med en kompetent och pålitlig städfirma är grundläggande. För de anställda ökar trivsel och effektivitet ordentligt när miljön hålls fräsch och ren. Inte heller besökande kunder har något emot att mötas av ett prydligt och rent doftande kontor.

Bristande städning märks snabbt

Som så ofta är det när en syssla inte utförs som den märks. Så länge alla anställda gör det de ska rullar er verksamhet på och alla är glada och nöjda. Likadant är det förstås med städning. En diskret och effektiv städfirma ser till att kontoret hålls dammfritt såväl som skräpfritt. Rena papperskorgar, avdammade skrivbord. konferenslokaler utan spår i form av halvt urdruckna kaffemuggar är ingenting man lägger märke till. Skulle servicen upphöra däremot blir det snart väldigt uppenbart vilket fantastiskt jobb en lokalvårdare utför.

En kompetent städfirma ser till att anställa utbildad personal som är engagerade i sitt arbete. De ser också till att de anställda får goda förutsättningar att utföra jobbet på ett bra sätt. Kontorsstädning handlar också i hög grad om att se till att hygienutrymmen hålls fräscha och rena. Inget signalerar ointresse och vantrivsel som toaletter som inte städas - och det går väldigt snabbt. Har man också någon typ av kök/lunchrum gäller liknande där.

Helheten gör intryck

Kontorsstädning behöver vara kontinuerlig såväl som flexibel. Flexibiliteten kan exempelvis visa sig som städföretagets möjligheter att anpassa städning till era öppettider. Högljudd dammsugning är kanske inte att föredra under det att kontorsfolket försöker föra konversationer i telefon. Kontinuiteten gör att firman lär sig era behov och gärna genom att ni får samma person/er som städar hos er över tid. Idag är det närmast en självklarhet att städföretag använder produkter och metoder som är skonsamma mot klimat och allergivänliga. Och ja, allergier är en sak för sig med tanke på damm och skräp, så se till att hitta rätt i städdjungeln. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.kontorsstädninggöteborg.biz

När man vill få rena fönster igen

29 jan 2020

Det är lätt att få smutsiga fönster, snabbar än vad man tror. Det är mycket avgaser från bilarna, smuts från fabriker och utsläpp som för med sig smutsigt regn som hamnar på fönster när det regnar. Sedan blir det smutsigt inomhus om man inte har städat på ett tag. Det samlas lätt damm som fastnar på alla TV-skärmar, datorskärmar, på golvet och alla ställen inne om man inte dammsuger och torkar rent på alla ytor inomhus.

Då kan man behöva få en riktig storstädning, som en fin start på det nya året. Tänk dig att komma hem från jobbet så har en städfirma både putsat fönster, men också städat resten av hemmet, slängt alla sopor och tagit hand om golvet åt en. Vilken lycka, vem vill inte vara med om det?

Lättare gjort än sagt få rena fönster

Det är ju tur att det är fullt möjligt att få till det, fastän man själv har mycket att göra. Det går att anlita en städfirma som erbjuder fönsterputs och det kostar inte skjortan att anlita dem. Med Rut-avdraget får man ner arbetskostnaden med flera tusentals kronor. Och många städbolag ser till att dra av det åt en, så att man inte behöver ordna med byråkratin och ansöka hos skatteverket om en skattereduktion på som mest 50.000 kronor per person och per år. Är man då många över 18 år som berörs av de fönsterputsen och som betalar för den, får var och en göra Rut-avdraget.

Man kan få mer än putsade fönster

Det går ju också att få mer än rena fönster. De flesta städbolag är ju vana vid städning och kan därför även erbjuda hemstädning och kanske till och med flyttstädning när det är dags för en flytt. Många erbjuder även storstädning som liknar en flyttstädning men som inte är lika omfattande. En flyttstädning har ju krav på sig att vara så stor att allt är rengkort mellan golv och tak. Men innan man ska flytta vill man kanske ha en fin och ren bostad. Många städbolag är också duktiga på golvvård, så det kan man alltid fråga om städbolag kan. Att rengöra golv och mattor själv kan vara svårt om man inte har den rätta erfarenheten.

Finns städfirma i Dalarna som erbjuder all slags städning som man som företag eller privatperson kan behöva. Läs mer om fönsterputs i Borlänge, Falun, Ludvika, Avest, Norberg, Fagersta, Hedemora och Säter på: https://www.fönsterputssödradalarna.se.

Alltid miljövänlig hemstädning, eller hur?

2 dec 2019

Det är mycket numera med miljön, Greta Thunberg åker till USA, och fortsätter sina "Fridays for future" och demonstrerar tillsammans med amerikanska ungdomar utanför FN:s byggnad. Vi andra drabbas (inte alla dock) av klimatångest och börjar undra om vi verkligen ska flyga, äta kött, eller köra bil med bensin. Och så ska vi använda miljövänliga produkter, och enbart handla sådana varor, eller hur? Så blir det ofta när vi ska välja städvaror, eller hur?

Det är inte särskilt svårt att handla miljövänligt, om man vill det. Det är ungefär som när man vill handla mat, utan en massa tillsatser. Den som har följt med i olika trender, särskilt under 2007 och 2008, kanske hörde talas om Mats-Eric Nilsson som skrev en bok; "Hemliga kocken" och senare "Äkta vara". Vill man äta smart, utan en massa konstiga tillsatser, kemiska ingredienser och liknande, bör man läsa på matvarornas förpackningar om vilka ingredienser som maten innehåller. Är listan lång, bör man inte välja den. Den långa listan innebär nämligen att där, finns en massa konstigt innehåll.

Välj rengöringsmedel med kort innehållslista

På samma sätt bör man välja rengöringsmedel. Ju längre innehållslista på rengöringsmedlet, desto sämre innehåll för miljön. Den långa innehållslistan innebär att man har tillsatt en massa kemiska ingredienser som verkligen inte bör hällas ut i avloppet när man gör sig av med smutsvattnet. Hittills har vi upptäckt att den kortaste innehållslista som de olika rengöringsmedlen har, är Grummes gröna såpa. Den innehåller två ingredienser. Det samma gäller även Grummes diskmedel. Men meningen är inte att man ska följa endast ett råd, meningen är att man själv ska tänka kritiskt, läsa innehållsförteckningen så att man vet vad rengöringsmedlet innehåller, och tänka; är det här något som hör hemma i en vanlig sjö? Vet man inte vad de olika beteckningarna innehåller, kan man alltid googla det. Förmodligen har någon annan också funderat över samma sak och har svaret på internet.

Om man anlitar hemstädning

Hur ska man göra om man anlitar någon annan som kommer och städar hemma hos en? Kan man lita på att även städfirman städar på ett bra sätt för miljön? Det bästa är att alltid fråga städfirman om de städar på ett miljövänligt sätt. Är de miljömedvetna brukar det framgå på deras presentation på deras hemsida. Är man själv en medveten person och vill endast anlita miljövänliga produkter bör man alltid fråga dem som man anlitar för sin hemstädning om deras syn på miljön. Här kan du läsa om ett städbolag som använder miljövänliga produkter när de städar: https://www.hemstädningkristianstad.se.

Stora maskiner i städning

29 nov 2019

Det är ju ganska uppdelat de branscher som vi arbetar med, utifrån kön. De manliga branscherna är ju entreprenadbranschen, åkeribranschen och byggbranschen. De kvinnliga är städbranschen, omsorgs- och vårdbranschen, livsmedelsbranschen och administration och kontor. Det är klart att det alltid finns kvinnliga åkare, byggjobbare och grävare liksom det finns manliga städare, kockar och sjukskötare. Det roliga är att det blir alltfler maskiner inom de kvinnliga branscherna, som till exempel städmaskiner.

Skulle allting städas för hand, som det gjordes innan industrialiseringen, digitaliseringen och andra stora förändringar, slet det ut både människor och slösade med tid. Många arbetsskadade människor är just sådana som en gång gjorde allting för hand. Numera behöver vi inte alls slita ut våra kroppar på det sättet. Det vi möjligen sliter ut är våra sinnen när vi blir utbrända, mest kanske för den psykiska stressen som finns på oss människor.

Maskinerna ska skona våra kroppar

Numera har vi både sopmaskiner och skurmaskiner som "villigt" äter upp allt skräp och damm som kan ligga på våra golv och som behöver städas upp. En hel del ergonomiska maskiner har hjälpt oss att inte slita ut våra kroppar i onödan. Det finns maskiner som man tar till mattan, istället för att ta mattan till maskinen. Då är det en tvättskurmaskin som kan tvätta den smutsigaste mattan så att den blir som ny. I många hotellobbys hittar man oftast någon entrématta som behöver tvättas med jämna mellanrum. Andra ställen som har stora ytor kan vara lagerlokaler, sjukhus, med långa korridorer, fabriker som behöver vara rena. Här tänker vi på livmedelsindustrin, där renhet och daglig rengöring är A och O för att de ens ska få tillverka och producera livsmedel.

Städning är ju så viktig för hälsan

Överhuvudtaget är det ju så viktigt med städning och rengöring för vår hälsa. Vi trivs heller inte i smutsiga miljöer. Och många gånger kan det ju vara det omedvetna eller undermedvetna som reagerar på smutsiga miljöer, precis som vi instinktivt ryggar för vassa saker och farliga stup. Vi ryggar för det som inte är särskilt hälsosamt och det sker utan att vi tänker på det. För att alla ska trivas och det ska bli ordning och reda, behöver vi daglig rengöring. Annars samlas smutsen och skadar hälsan. Man smittar varandra i en smutsig miljö, där bakterier tillåts frodas. Vi människor gillar ordning och reda och trivs bäst i rena miljöer. Så enkelt är det. Läs mer om sop- och skurmaskiner på: https://sorma.se.

När du behöver hemstäd i Västerås

18 nov 2019

Letar du efter en städfirma som kan ge hemstäd i Västerås? Men vad brukar det innebär att få en hemstäd? Det brukar inte variera så mycket mellan de olika städfirmorna. Till exempel brukar det inte ingå fönstertvätt i en hemstädning. Däremot brukar man få mer än dammsugning, som till exempel golvmoppning.

Oftast brukar det ingå ingående städning i badrum och kök, men inte rengöring av kyl, frys eller i ugnen. Inte heller rengöring av vitvaror i badrummet. Däremot brukar det alltid ingå att damma mattor, damma av bordsdukar och byte av sänglinnen. Man kan även få sina blommor vattnade, men huvudsaken är att man kommer överens om vad som ska ingå i ens hemstäd.

Hemstädning i Västerås

Man brukar kunna få göra avdrag på Rut-avdrag för sin hemstädning. Det minskar kostnaden för hemstädningen med som mest 50.000 kronor eller som mest 30 procent under ett år. Men man kan be en städfirma att även tvätta fönster och vitvaror om man så önskar. Dock brukar det inte ingå i en vanlig hemstädning att få de tjänsterna. Men får du tag i en duktig städfirma så kan man säkert komma överens om vilka tjänster som ska ingå och vilket priset blir. Det viktigaste i sammanhanget är ju att de som kommer hem till dig och städar, är duktiga och gör arbetet noggrant. Eller hur?

Anlita hemstädning med bra referenser

När man ska anlita en städfirma bör man alltid ta referenser av städfirman. Sedan bör man alltid anlita den som har bäst referenser. Det viktiga är ju att städningen sker med största noggrannhet, annars kan man ju lika bra städa själv, eller hur?  Då spelar ju priset mindre roll, eller hur? Det finns ju till exempel städfirmor som tar myckt lite betalt, och städar knappt så det blir rent. De tänker lite bakvänt, att om kunden betalar så lite för städningen så får de ungefär vad de betalar för litet pris=knappt städat. Och då är det ju knappt någon idé att anlita dem för städning över huvudtaget. Därför spelar priset mindre roll när man ska anlita en städfirma. Då är det viktigare att de har goda referenser när man ändå ska släppa in dem hem till sig. Så när man  vill få tag i en städfirma i Västerås, bör man googla "städfirma Västerås" så man får några bra förslag på städfirmor som arbetar med städning i Västerås. Dem kan man sedan ta kontakt med enligt de kontaktuppgifter som man får av Googles sökmotorer.

Lättaste sättet städa trappa

24 okt 2019

Ska du städa trappan och känner att det  överväldigar dig? Ibland kan man bli sittande och titta på trappan, som visserligen ser smutsig ut, men som är jobbig att städa. Det behöver inte vara på det sättet; att den varken är smutsig eller jobbig att städa. Inte om du följer våra steg-för-steg-städning.

Det som du kommer att behöva för att städa trappan på bästa och snabbaste sättet, är en golvmopp, en hink med vatten och rengöringsmedel.

 1. Är det många trappsteg som ska städas, kan det vara bäst att ta lika många hinkar med vatten och rengöringsmedel som det antal trappor som du ska städa.
 2. Har du bara en trappa att städa, är ju det otroligt bra. Då behöver du endast en hink. Delar sig trappan i olika avsatser, räknar du det som en trappa och så vidare.
 3. Placera hinkarna sedan nedanför den trappa som du ska städa.
 4. Nu tar du golvmoppen och går upp för alla trappor som du ska städa. Du bör börja med att städa uppifrån och ner.
 5. Doppa först golvmoppen i den hink som du har tagit med till den trappa som ligger högst upp.
 6. Rengör sedan varje trappsteg skilt för sig. Börja med att föra golvmoppen från vänster till höger och sedan tillbaka från höger till vänster. De flesta trappsteg är så djupa så att det räcker med att svepa med golvmoppen från sida till sida två gånger.
 7. Gå ner ett trappsteg och gör om samma procedur. 
 8. När du har kommit till slutet av trappan, doppar du golvmoppen i hinken och vrider om moppen. 
 9. Sedan gör du om samma procedur med golvmoppen tills du har kommit längst nerför trappan, till den sista trappan och den sista hinken.
 10. Är trappan som du städar i ett trapphus, bör du även ta med golvmoppen i själva entrén.

Undvik dammsugare i trappor

Det är knappast någon idé att använda en dammsugare i trappan. Om det inte råkar vara så att du har en bärbar dammsugare som du kan bära på ryggen. Det finns sådana, men de har varierande sugeffekt. Då är det faktiskt bättre att bara använda en golvmopp. Den tar ju både bort allt damm och smutsen också. I en trappa behöver du inte dammsuga, utan det kan du hoppa över. Och dammet får du bort, om du använder golvmoppen och rengör varje trappsteg uppifrån och ner. Det är just det som är hemligheten med en trappstädning och på så sätt slipper du dammsuga trappan. Läs mer här.

Behöver du kontorsstädning i Stockholm?

19 sep 2019

Om du har ett företag och är verksam i Stockolm kanske du behöver en städfirma som kan komma på daglig basis och städa på eftermiddagarna, då har vi här några tips på hur du kan välja ut den som är bäst på kontorsstädning.

Det är ju så med städfirmor som med vem som helst, att det finns de som är duktiga på kontorsstädning, och de som inte är lika duktiga. Ska man få tag i någon som är duktig och som kan utföra arbetet så att man på företaget blir nöjd med det, kan man börja med att googla "kontorsstädning Stockolm" så att man får några bra förslag på städfirmor som erbjuder "kontorsstädning" och som arbetar i "Stockholm". Är det inte i Stockhom som man behöver sin kontorsstädning, skriver man in den ort där man behöver den i Googles sökmotor i stället. När man har skrivit i sökorden, får man några förslag på städfirmor. Ta då kontakt och fråga om offert och referenser.

Följ upp referenserna

Välj en städfirma som är både:

 • Noggrann – när det kommer till kontorsstädning, är det bland det viktigaste att städarna städar på ett noggrant sätt. Om man inte är noggrann som städare, blir arbetet nästan helt ogjort. Det som är viktigt när man städar en yta, är att all smuts kommer bort från den ytan. Att man ser till så att hela ytan blir ren. Många tar för givet att städare arbetar på det sättet, men det är inte självklart.
 • Effektiv – det är viktigt att städarna inte arbetar för långsamt. Då kostar det mer för företaget. En av de saker som städfirmor kan konkurrera med är att städarna inte tar så lång tid på sig, men som samtidigt är effektiva och städar verkligen rent när de väl städar, men som städar på ett sätt som inte tar hela dagarna att utföra.
 • Prisvärd – på det sättet kan en städfirma bli prisvärd; om man städar noggrant samtidigt som man är effektivt.
 • Kan erbjuda mer än städning – vissa städfirmor karn samtidigt erbjuda mer än städning, och kan samtidigt se till så att företaget har det kaffe som personalen behöver varje dag, och papper till skrivare, har toapapper och hushållspapper, mjölk till kaffet och så vidare. Det är egentligen rätt så naturligt att en städfirma kan erbjuda mer än städning och köpa in det som behövs till företaget när de ändå är på plats och ser vad som fattas. Läs mer här.

Hur ska rengöringsmedel förvaras?

11 sep 2019

Hur ska rengöringsmedel förvaras egentligen? I ett vanligt hem så blir det lätt så att allting stuvas (läs:pressas) in i städskåpet och man i och med detta också exponerar sig för faror. Vad händer om barnen får tag på en flaska rengöringsmedel? Förvaring måste tas på ett större allvar.

Rengöringsmedel av alla de sorter finns ofta i större mängder i våra hem. Vi ställer in dessa i städskåpet och vi har i och med detta också ganska svårt att A) hitta vad vi söker och behöver och B) ganska svårt att komma ihåg vad som egentligen finns; något som leder till att vi köper på oss en massa extra produkter.

Att förvara rengöringsmedel på ett korrekt sätt handlar även om säkerhet. Gemensamt mellan alla dessa produkter är att de innehåller starka kemikalier och – i vissa fall – rena gifter som kan orsaka svåra skador vid direkt kontakt. Det finns, trots allt, en anledning till varför vi städar med handskar på, eller hur?

Frågan är vad som händer om man dricker direkt ur en flaska rengöringsmedel? Du gör det förmodligen inte – men kanske kan dina barn vara intresserade av en liten klunk. Färgen är ofta inbjudande, det ser läskande ut och rätt vad det är så står ditt barn där och skriker av smärta varpå du i panik tvingas ringa giftcentralen.

Det är den största farhågan med rengöringsmedel, men tyvärr så glöms denna ofta bort. Hur ska rengöringsmedel förvaras då? Vi ger några tips.

Sprayflaska med rengöringsmedel och tvättsvamp

Så förvarar du dina rengöringsmedel

Här kommer några tips gällande förvaring och skötsel av rengöringsmedel.

 • Högt upp! Av ovan nämnda skäl – att dina barn kan ta flaskorna – så bör du förvara rengöringsmedel på en högre höjd. Ett annat tips är att du har alla produkter i ett låst skpå eller på en plats där barnen inte tar sig in – i garaget är ett tips på ett sådant ställe. Ha definitivt inte rengöringsmedel under diskbänken. Det är förmodligen det absolut sämsta ställe du kan välja. Av flera skäl.
 • Torrt och mörkt. Rengöringsmedel ska stå på torra platser och där det gärna får vara mörkt. Det ska definitivt vara rent. Anledningen till att diskbänken är sämre är att det lätt blir fuktigt därunder och att fukten å sin sida kan göra produkterna mindre effektiva.
 • I rätt kärl. Häll aldrig över slattar i nya flaskor och blanda inte olika rengöringsmedel. Det kan skapa problem dels vid städningen – hur mycket ska du ta, vad finns i och hur används det - och dels vid sopsorteringen. Dessutom så står det skrivet hur länge produkten i fråga är hållbar också. Det senare innebär att du alltid ska spara etiketten också.
 • I ordning. Ett städskåp kan vara en mardröm att hitta saker i. Så behöver det inte vara, genom några enkla metoder så kan man organisera upp och få bättre ordning. Börja med att plocka ur alla saker och släng de produkter vars utgångsdatum passerat. Ta därefter en låda som rymmer alla produkter och placera allt i den. Att ha alla saker i en låda gör det enklare att lyfta ur- och veta var det du söker finns. Sortera även ut de medel som är farligare än andra – klorin exempelvis – och ställ dessa i ett skåp som går att låsa.

Märk dina flaskor!

Allt fler väljer att blanda till egna rengöringsmedel av exempelvis ättika, vinäger, citronsyra, vatten, bikarbonat och så vidare. Det är bra. Dessa är ofta minst lika effektiva som rengöringsmedel i butik, men de är både billigare och betydligt mer skonsamma mot miljön.

Vårt råd är emellertid att du ser till att märka upp vad du blandat, när du gjort det och hur mycket du hällt i. Det gör det enklare att både hitta och att veta när det är dags att börja blanda nytt. Även om dessa blandningar inte är giftiga så är de långt ifrån hälsosamma. Samma sak gäller: högt upp och så torrt som möjligt. Lycka till!

Hur påverkar rengöringsmedel miljön?

3 sep 2019

Att städa kan paradoxalt nog vara väldigt smutsigt och frågan är hur exempelvis rengöringsmedel påverkar miljön? Det du använder i det egna hemmet för att få rent kan i slutändan vara väldigt smutsigt då det väl når naturen.

För, det gör det till slut. Efter att du spolat ner den hink med skurmedel som du använt så kommer detta att nå reningsverket och väl där så bryts det ner för att sedan försvinna ut i våra hav, våra sjöar och våra övriga vattendrag. Det innebär att du kan ta ställning och att du – genom att göra aktiva val – också kan påverka vår miljö och indirekt vår egen hälsa.

Använd alltid miljövänliga rengöringsmedel

Ingenting försvinner - kretsloppet fortsätter

Det senare kan förklaras av ett förenklat kretslopp där du exempelvis köper ett riktigt starkt rengöringsmedel, utan märkning och med en massa kemikalier i sig. Detta använder du hemma och visst blir det rent - frågan är bara till hur högt pris? Vattnet som når reningsverket blir nämligen inte alls renat och då det väl tappas ut i havet så hamnar det i fisk, i växter och i övrigt djur- och växtliv. Kretsloppet fortsätter här i och med att du köper fisk som fångats i en lokal sjö; det gör du utan någon aning om att just den sjön varit ändstation för det starka rengöringsmedel du använt i syfte att få rent i hemmet. Då du väl äter fisken så är det också du som får i dig av de gifter som inte kunnat brytas ned av reningsverket.

Circle of life? Inte direkt, men väl en viktig väckarklocka om att ingenting försvinner och att vi alla kan - måste! - bidra till att få en bättre värld. Om det så må handla om babysteg och förändringar på det personliga planet innebärande att man köper produkter och rengöringsmedel med mindre kemikalier i sig och - framförallt - rätt märkning.

Rätt märkning är en garant för rena produkter

Vårt tips är att du håller utkik efter två fåglar nästa gång du är i affären för att handla rengöringsmedel. Ser du en produkt märkt med Svanen eller med svalan som markerar Bra Miljöval så står dessa som en garant för att du gör miljön en tjänst. Produkter med dessa märkningar innehåller färre tensider och de som används framställs ofta av naturliga fettsyror och oljor. Det gör skillnad.

Städa på ett miljövänligt sätt

Det bästa är emellertid att inse att många av de starka kemikalier som används är totalt onödiga. Vissa produkter innehåller gifter som i själva verket inte alls borde finnas. Dessa kanske finns för att ta bort lukt, för att exempelvis din tvätt ska lukta godare eller för att ge färg. Onödigt. Det går dessutom i många fall att ändra det egna beteendet i syfte att A) städa mer sällan och B) använda lite mer oortodoxa metoder. Som exempel på det första kan vi nämna att en bra och rejäl dörrmatta förenklar vardagen. Detta då man räknar med att 80% av smutsen i ett hem kommer in genom dörren. Har du en rejäl dörrmatta så innebär detta att du behöver städa mindre och därmed också minimera belastningen på miljön. Smart va?

De oortodoxa metoder du kan prova är att använda exempelvis Ättika och såpa vid städning. Ättika går att använda från allt till att rengöra kakel, få ren en tvättmaskin, en kaffebryggare, ett badkar och vidare till att rensa upp avlopp - då tillsammans med bakpulver. Såpa är mer beprövat, men tyvärr bortglömt. Det är dags att åter börja använda det i samband med städning. För miljön skull och för vår egen framtid. Läs mer om städning och miljövänliga rengöringsmedel på: https://www.flyttstädninguppsala.net.

Flyttstädning enligt reglerna

22 jul 2019

Visste du att just flyttstädning är det som kan orsaka flest missnöje mellan dem som ska flytta in i den nya bostaden och dem som ska flytta ur densamma? Flyttstädningen är så pass viktig att hyresvärden eller de nya bostadsägarna har rätt att anlita en städfirma som kommer och gör flyttstädningen och sänder dig notan? Eller så får man göra om hela flyttstädningen tills den blir godkänd. För att slippa en sådan situation kan man ju lika gärna anlita en städfirma och själv göra avdraget på Rut-avdraget, eller hur?

När du vill anlita städfirma till flyttstädningen

Säg att du ska flytta i Norrköping, då kan du börja med att googla "flyttstädning Norrköping" för att få tag i en städfirma som erbjuder sig att göra flyttstädningar i just Norrköping. När Google har gett några förslag på sådana städfirmor kan man ta kontakt och fråga dem om vad det kostar att anlita dem. Det kan vara en bra idé att anlita en städfirma som har nöjd-kund-garanti, vilket gör att de städar tills flyttstädningen accepteras av nästa boende eller hyresvärd. Då behöver du inte oroa dig över flyttstädningen i så fall. Välj en städfirma som har goda referenser.

Kontrollera städfirmans referenser

När du tar kontakt med en städfirma kan du alltid be om referenser. Det är viktigt att följa upp dem, och välj sedan den som har bäst referenser. Det viktigaste är ju att städfirman städar så att hyresvärd eller bostadsägare blir nöjda med städningen. Du kan ju dra av arbetskostnaden för flyttstädningen av inkomstskatten. Så mycket som 75.000 kronor kan du dra av per år men inte mer än 30 procent av arbetskostnaden för de olika tjänster som är berättigade till Rut-tjänster under ett år och per person.

Välj en med egen ansvarsförsäkring

Välj en städfirma som visar på att de tar ansvar för sitt eget arbete. Det ser man om de till exempel har egen ansvarsförsäkring. Då visar de att företaget tar ansvar själva ifall något skulle hända, då ska inte kunden behöva ersätta det, utan det ska städfirman själv göra. En annan sak som är viktig att kontrollera är att städfirman ska ha egen F-skattsedel. Annars får man inte göra Rut-avdraget. 

Sedan är det ju ett plus om de anger att de städar på bästa möjliga miljövänliga sätt. Det brukar innebära att de endast använder mljövänliga rengöringsmedel och inte har starka kemikalier när de städar, och att de inte bara använder en gångs plasthandskar utan tar ett ansvar för miljön. Läs mer om ett sådan miljövänlig städfirma som utför flyttstädning i Norrköping här: https://www.flyttstädningnorrköping.net.

Effektiv radonsanering

22 maj 2019

Bor du i ett äldre hus? Om du bor i ett hus som är byggt någon mellan 1929-1979 finns det en stor risk att det kan finnas radon i någon del av byggmaterialet i huset och då bör man absolut genomföra en radonsanering av huset. Radon finns egentligen naturligt i naturen, och kan finnas i marken, under marken eller i vatten. Under åren 1929 och framåt, tills man upptäckte radonets negativa effekter, tyckte man att radon var ett bra ämne som isolerade effektivt hus. Framför allt i blå betong använde man radon och det är där som det kan finnas om det finns i ditt hus. Det bästa man kan göra om man bor i ett hus från denna tidsperiod är att ta kontakt med en saneringsfirma som kommer ut och gör en mätning.

Det finns olika sätt att effektivt sanera 

Olika metoder passar olika fall där man kan hitta radon. Beroende på var i huset som man hittar det kan man göra på olika sätt. Här går vi igenom hur man effektivt kan bli av med radonet.

Radon i byggmaterial

Finns det radon i olika material, till exempel i fönster, fönsterkarma eller i ytterväggsventiler, kan man riva ut det. Innan man börjar med det måste man bygga luftslussar så att man isolerar rumemt eller det ställe på huset där radonet finns, så att inte de boende i huset ska drabbas och utsättas för radon ännu mer. Finns det radon i ventilerna och i självragssystemet kan man montera ett frånluftssystem så att radonet kommer ut ur huset. Det bästa är att styra radonet så att det blåser ut ur huset. Det bästa är ju att riva ut allt det material där radonet finns så att alla som bor i huset vet att det inte finns radon kvar i huset.

Radon i marken

Om det finns radon i marken, kan man bygga en extra skyddande platta som huset vilar på. På det sättet kan man skydda huset från det radon som ligger i marken. Finns det i marken är det svårt att avlägsna det på samma sätt som man kan isolera det om man skulle finna det i huset. Däremot kan man isolera huset och husgrunden mot radon i marken. Sedan bör man isolera huset för radon i marken. Man kan även installera en radonsug, som skapar undertryck och som ser till att radonet sugs ur marken. Gör man både och, ser man till att både suga ur radonet i marken och isolera huset mot radonet.

Radon i vatten

Om man skulle hitta radon i vatten, räcker det med att lufta vattnet så försvinner radonet i vattnet. Det är det viktigaste om man hittar radon i vattnet. Sammanfattar man de olika åtgärderna kommer man fram till ; luft, isolering och riva ut.

Så kan du städa miljövänligt

15 maj 2019

Visste du att även företag kan få en Svanen-märke? Det är ju allmänt känt att produkter och rengöringsmedel kan få en Svanen-märkning, men om det är ett företag som arbetar med metoder som är klart miljövänliga, kan man även som företag få en Svanen-märkning som talar om för företagets kunder att man arbetar med miljövänliga metoder och miljövänlig rengöringsmedel i sådan mån att man får använda Svanen-märkningen. Att få använda Svanen-märkningen innebär att man får marknadsföra sig som ett miljövänligt företag och får en extra garanti på det genom Svanen-märkningen. Många företag marknadsför sig som miljövänligt, utan att det egentligen innebär något i sig. Då kan man, som kund, behöva kontrollera vad företaget menar med "miljövänligt" – eftersom man som kund vill välja ett företag som är miljömedvetet.

Så hur kan man städa på miljömedvetet sätt?

Att se till att kontoret städas på ett så miljövänligt sätt som det bara är möjligt är viktigt. Att använda en massa starka kemikalier gör att människor mår dåligt. Det är ju inte bara naturen som mår dåligt av starka kemikalier, det gör även vi människor. Miljövänliga rengöringsmedel är sådant som är "naturligt", sådant som redan finns i naturen och som bryts ner inom loppet av en generation, som högst. Ett annat sätt är att inte använda dammsugare. En dammsugare är inte särskilt mlijövänlig då man använder el när man ska städa med den. Dessutom åker dammet bara genom dammsugaren när man använder den. Och vad är det för idé att dammsuga damm som bara åker genom en dammsugare men som inte försvinner någonstans? Då är det bättre att använda en golvmopp som faktiskt tar bort dammet. Sedan slänger man moppen. På så sätt tar man bort dammet effektivt. Behöver man använda rengöringsmedel, vilket man behöver, så använder man enbart till exempel grön såpa, som bara innehåller såpa och färgämne på sin höjd.

Ta hjälp med städningen

11 apr 2019

RUT-avdraget infördes första gången redan 2007 och det står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Dagens RUT-avdrag ligger på 50% av arbetskostnaden och har ett maxbelopp på 25 000 kronor på person och år för personer under 65 år. Är personen över 65 år är maxsumman 50 000 kronor per person och år.

Det kan nämnas att för ROT-avdraget är motsvarande summa 50 000 kronor per person och år oavsett ålder. 2017 gjordes det ungefär ROT-avdrag förhushållsnära tjänster för totalt 5 miljarder kronor. De allra flesta städföretagen sköter all adminstration med Skatteverket och drar av avraget direkt på fakturan. Enkelt och smidigt för dig som kund.

Städning i hemmet

Det är alltså fler och fler som anlitar städbolag för olika städtjänster i hemmet, men även för barnpassning och trädgårdsarbete. Det kan röra sig om tjänster som hemstädning, fönsterputsning och tvättjänster. Många anlitar städhjälp kontinuerligt eller vid till speciella tillfällen. Städfirmorna erbjuder till exempel veckostädningar, byggstädning, flyttstädning och visningsstädning vid försäljning av bostäder.  

Många personer kan av olika anlednignar inte städa hemma. Det kan vara av ålderskrämpor eller olika former av psykiska eller fysiska handikapp. Det kan vara oerhört jobbigt när man inte kan hålla rent i sitt eget hem med minskad livskvalitet som följd. Särskilt om man alltid gjort det tidigare i livet, men inte längre har hälsan och förmågan till det.

2017 utökades RUT-avdraget för att även gälla repatation och underhåll av vitvaror i hemmet. Det gäller även för boende i hyresrätter. Grundkravet är personen som utnyttjar RUT- och ROT-avdraget är svensk medborgare och är skriven på adressen som arbetet utförs i. 

Ta hjälp med städningen inför försäljningen

Vid flyttar och lägenhets- eller villaförsäljningar är det viktigt att det är välstädat och fräscht. Låt ett städproffs se till att bostaden är i toppskick så att du får så mycket pengar som möjligt för den. Det står helt klart att en ren och väldoftande bostad kommer att attrahera till mer till köp än det motsatta. Det finns till och med företag är specialiserade på inredningsdesign som gör om bostaden inför visningar och därigenom kan säljaren få ett betydligt högre pris. Men bara lite värmeljus och fräscha buketter kan göra underverk.

Om man genomför en grundlig visningsstädning har man även mycket gratis inför flyttstädningen. Något som många inte tänker på är fönstren. Alla på en lägenhets- eller villavisning kommer att vilja titta på utsikten. En noggrann fönsterputning är att rekommendera. Man vill inte att fokus ska hamna på smutsiga fönster..

Att hitta rätt städföretag för flyttstädningen

31 mar 2019

Finns det många städföretag i Örebro? Vid en första titt på antalet städfirmor på Google ser man att det åtminstone finns ett 50-tal städfirmor. Alla städfirmor har olika styrkor och arbtera på olika sätt. Det gör att de säkert har olika arbetssätt och olika sätt att se på saken. När det kommer till flyttstädning är det viktigaste att de arbetar på ett noggrant sätt, så att ingen smuts blir kvar i bostaden. Skulle det hända innebär det att flyttstädningen inte blir godkänd och någon måste komma och städa om det som inte godkänns i inspektionen. Som kund vill man inte först betala för en flyttstädning och dessutom efteråt gå tillbaka och städa om det som inte har godkänts. Då vill man hellre hitta rätt städfirma som själva tar ansvar för sin flyttstädning.

Så gör du för att hitta rätt städfirma

Om du inte redan nu känner till någon städfirma som kommer och gör en flyttstädning, kan du googla "flyttstädning Örebro" för att på så sätt få fram de som har städfirmor och som erbjuder flyttstädning i sitt arbete. Då kan du ta kontakt med dem och be om både offert och referenser på deras tidigare arbete. På så sätt kan du få en viss information om hur de arbetar och vad de tar betalt. De flesta städfirmor brukar ta cirka 200 kronor per timme, efter att man har dragit av på Rut-avdraget. Men det bästa är om du får ett enhetligt pris så att det inte är beroende på hur snabbt (eller långsamt) som de arbetar. Då vet du aldrig vilket pris du kan råka ut för när de sedan kräver betalt för sitt arbete.

Välj den som ger garantier

Därför är det viktigt att välja en städfirma som ger garantier på sitt arbete. Har de en nöjd-kund-garanti då ser de själva till att städningen blir godkänd, och skulle den inte bli det, går de in och städar tills den blir det. På så sätt vet du som kund att du inte måste gå tillbaka och städa efter att städfirman har varit på plats. Sedan kan man alltid välja någon som har ansvarsförsäkring och tar ansvar ifall att något skulle gå fel. Väljer man en städfirma som både har garantier på sin städning och som tar ansvar ifall att något händer, då vet du att arbetet med flyttstädningen blir ordentligt gjort. Läs mer om flyttstädning som du kan anlita i Örebro på: https://www.flyttstädningorebro.se.

Enda sättet att städa miljövänligt

19 mar 2019

Det finns egentligen bara ett sätt som man kan städa på ett miljövänligt sätt. Antingen lämnar du bort dammsugaren och väljer att inte ens använda el, men ser du till att endast använda el från någon förnybar källa, som till exempel om du har solpaneler på din villa och får din elektricitet därifrån, finns det ingen orsak till att inte använda elen till en dammsugare så att du kan dammsuga hemma.

Använd miljövänliga produkter när du rengör

När du ska köpa rengöringsmedel bör du läsa på innehållsförpackningen. Ju längre den listan är, desto sämre är den för miljön. Några av de rengöringsmedel som miljövänliga är Grummes rengöringsmedel och diskmedel. Det företaget har satsat på att tillverka rengöringsmedel som är miljövänliga och har lyckats med det. Så om du tittar på deras innehållsförteckning ser du att de anger endast: Aqua, Potassium Tallate, Potassium Carbonate, Sodium Sulfate, Parfum, Color. Det kommer man fram till med hjälp av en enkel googling. Gissa om det finns en offentlig innehållsförteckning på Vim, på Google? Så, de flesta kan dra slutsatsen att rengöringsmedel som inte vill visa sin innehållsförteckning frivilligt, innehåller en del tillsatser som kanske inte är så miljövänliga.

Särskilt viktigt använda miljövänligt när man flyttstädar

Att enbart använda miljövänliga rengöringsmedel är viktigt när man flyttstädar eftersom man inte vet hur de som ska flytta in, om de har allergier eller liknande. Använder man då miljövänliga rengöringsmedel då vet man att de som flyttar in, inte får astmaanfall eller liknande, och är det till exempel barn som ska flytta in, då vet man att det inte är något rengöringsmedel som kan skada dem. Det som är bra med miljövänliga rengöringsmedel är att de inte bara är skonsamma mot miljön utan även skonsamma mot människor. Det gör att man alltid kan vara säker på att använder men miljövänliga rengöringsmedel så behöver man inte bekymra sig för att någon människa tar skada av dem.

Ska du flytta i Västerås?

Bor du i Västeås och behöver anlita en städfirma som kan komma ut och flyttstäda åt dig? Om du inte redan nu känner till någon flyttfirma som kan komma ut och göra det, kan du googla "flyttstädning Västerås". Då bör du få flera förslag på flyttfirmor som har angett att de erbjuder flyttstädning och som arbetar i Västerås. Sedan kan du ta kontakt och be om offert och referenser. Välj inte bara de  som är billigast, eftersom billigast inte är bäst. Du vill ju inte åka ut och städa efter att de har flyttstädat, eller hur?

← Äldre inlägg