Städa miljövänligt

Miljövänlig städning

Miljövänlig städning är både möjlig och mer effektiv

Att även vid städning tänka på miljön är något som fler skulle tjäna på. Det finns nämligen ett värde i att använda sig av gamla husmorsknep snarare än att köpa dyra produkter – med en massa kemikalier – och som dessutom ger en sämre effekt. Husmorstips som fungerat i alla tider och som fortfarande håller.

Vilka är då dessa? Här behöver vi egentligen bara nämna två stycken saker som du behöver för att förvandla ditt hem till en inbjudande, fräsch och skinande ren plats igen: Ättika och Bikarbonat. Dessa två fungerar i stort sätt i varje rum i huset och om vi pekar på två av de områden där man dels vill ha extra rent och som dels brukar bli väldigt smutsiga och visar hur just ättika och bikarbonat fungerar så kanske vi kan få dig att överväga en riktigt miljövänlig städning nästa gång. Kom ihåg – till ett bättre pris och till bättre effekt dessutom.

 Badrummet

  • Smutsig toalett. Häll i Ättika och låt dra över natten, använd din toalettborste och gör rent. Längs kanterna kan du använda en borste.
  • Sunkigt kakel med kalkavlagringar. Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska och spraya över hela väggen. Använd en fuktig trasa för att torka av och applicera mer ättika vid de tuffare fläckarna.
  • Mögel i fogarna. Samma blandning som ovan – men istället för en trasa så kan du göra rent med hjälp av en tandborste.
  • Mögel och smuts på duschdraperiet. Lägg draperiet i ättika i ungefär tio minuter. Skölj med kallt vatten och fläckarna har försvunnit.
  • Gul toalettring. Här fungerar inte ättika – men väl en annan produkt från ditt skafferi. Vitvinsvinäger. Gnugga in – låt stå över natten – skölj och sitsen är som ny igen.

rengöringsmedel

Köket

  • Ingrodda fläckar, matrester och fett försvinner med hjälp av en blandning av bikarbonat och vatten – blandat till en tjockare pasta. Gnugga in (det blir brunt) låt stå en längre tid innan du torkar rent. Kommer du inte åt vid hörnen? Spraya lite vinäger och gör rent efteråt. Kör ugnen – för att torka den – på låg värme i någon timme.
  • Fläkten. Filtret på din fläkt är ofta väldigt äcklig; det samlas matos, fett och smuts där – något som både är ohygieniskt och farligt. Droppar det fett från fläkten så kan det orskaka en brand. Här rekommenderar vi dig följande: koka upp vatten, bikarbonat, ättika och lite diskmedel i en kastrull. Lägg ned filtret (får det inte plats, använd exempelvis en bakplåt eller häll försiktigt) och låt det ligga någon timme. Gnugga rent med en tandborste och skölj med kallt vatten innan du torkar filtret på en handduk.

Viktigt att tillägga: det finns vissa områden där ättika och bikarbonat ska undvikas då de skadar materialet. Har du exempelvis en köksbänk av marmor eller granit så bör du istället använda en speciell produkt för att göra rent. Här rekommenderas att du aktivt söker efter miljömärkning – Svanen eller Bra Miljöval – i affären.