Städa miljövänligt

Bikarbonat rengöring

Bikarbonat gör mirakel för din städning

Effektiv, billig och miljövänligt städning – är det ens möjligt att genomföra? Ja, och det är bara att ta lärdom av den äldre generationen och använda deras knep för att möjliggöra detta. Det behövs inga dyra produkter, det behövs inte en massa skadliga kemikalier och det behövs inget hårt jobb för att få ett rent och fräscht hem.

Allt som krävs hittar du i ditt eget skafferi och detta i form av bikarbonat. Städning med bikarbonat är oerhört effektivt och det fungerar på de flesta tuffare områden i ditt hem. Vi tänkte rada upp några av dessa samt hur du använder bikarbonat för att få dessa rena.

  • Kök och badrum. Lägg bikarbonat på en fuktig trasa och gnugga på ytorna. Skölj med vatten. En fläck som inte går bort trots detta? Blanda en pasta – tre delar bikarbonat, en del vatten – och lägg denna på området i fråga innan du återigen gnuggar med trasan och sköljer med vatten.
  • Det tuffaste området att få rent blir med hjälp av bikarbonat det lättaste. Bland en pasta med bikarbonat, vatten och salt och gnugga in denna över hela ugnen. Låt stå – gärna över natten – och gör rent med hjälp av en tvättborste. Kommer du inte år överallt? Använd en sprayflaska och fyll denna med lite vinäger som du sedan sprutar på och torkar. Torka ur ugnen genom att ha den på låg värme i några timmar.
  • Spishäll. Fett från mat tar du bort med en blandning av vinäger och bikarbonat. Använd mycket av denna lösning och låt den verka i några minuter innan du torkar av med lite kallt vatten. Större fläckar? Blöt spishällen med vatten, pudra över bikarbonat och låt det verka innan du torkar med en tvättsvamp – garanterat repfritt!
  • Stopp i avloppen. Häll cirka en deciliter bikarbonat i vasken och därefter kokande vatten i detsamma – var försiktig här så att du inte bränner dig. Upprepa om det inte skulle släppa.

 Fortfarande inte helt övertygad gällande bikarbonat och dess effekter? Vad sägs om några tips vid din disk:

  • Missfärgat porslin. Kaffe och Tée lämnar efter sig spår i form av missfärgningar och dessa försvinner inte i din vanliga diskmaskin – oavsett program. Blanda istället bikarbonat i hett vatten i din diskho, lägg ner dina muggar i en halvtimme och diska som vanligt. Voila; porslinet är som nytt igen.
  • Vidbrända kastruller. Glömt bort riset på spisen och fått en i det närmaste obrukbar kastrull på köpet? Ingen fara – blanda bikarbonat direkt över det brända, häll varm vatten över och låt detta stå över natten. Det brända riset kommer att lossna med hjälp av din diskborste.

Med detta sagt; nästa gång du befinner dig i matbutiken så går du raka vägen till avdelningen där bikarbonat säljs och ser till att köpa upp ett rejält lager. Det kommer du och ditt hem ha nytta av i framtiden.

rengöra med bikarbonat