Städa miljövänligt

Alltid miljövänlig hemstädning, eller hur?

Det är mycket numera med miljön, Greta Thunberg åker till USA, och fortsätter sina "Fridays for future" och demonstrerar tillsammans med amerikanska ungdomar utanför FN:s byggnad. Vi andra drabbas (inte alla dock) av klimatångest och börjar undra om vi verkligen ska flyga, äta kött, eller köra bil med bensin. Och så ska vi använda miljövänliga produkter, och enbart handla sådana varor, eller hur? Så blir det ofta när vi ska välja städvaror, eller hur?

Det är inte särskilt svårt att handla miljövänligt, om man vill det. Det är ungefär som när man vill handla mat, utan en massa tillsatser. Den som har följt med i olika trender, särskilt under 2007 och 2008, kanske hörde talas om Mats-Eric Nilsson som skrev en bok; "Hemliga kocken" och senare "Äkta vara". Vill man äta smart, utan en massa konstiga tillsatser, kemiska ingredienser och liknande, bör man läsa på matvarornas förpackningar om vilka ingredienser som maten innehåller. Är listan lång, bör man inte välja den. Den långa listan innebär nämligen att där, finns en massa konstigt innehåll.

Välj rengöringsmedel med kort innehållslista

På samma sätt bör man välja rengöringsmedel. Ju längre innehållslista på rengöringsmedlet, desto sämre innehåll för miljön. Den långa innehållslistan innebär att man har tillsatt en massa kemiska ingredienser som verkligen inte bör hällas ut i avloppet när man gör sig av med smutsvattnet. Hittills har vi upptäckt att den kortaste innehållslista som de olika rengöringsmedlen har, är Grummes gröna såpa. Den innehåller två ingredienser. Det samma gäller även Grummes diskmedel. Men meningen är inte att man ska följa endast ett råd, meningen är att man själv ska tänka kritiskt, läsa innehållsförteckningen så att man vet vad rengöringsmedlet innehåller, och tänka; är det här något som hör hemma i en vanlig sjö? Vet man inte vad de olika beteckningarna innehåller, kan man alltid googla det. Förmodligen har någon annan också funderat över samma sak och har svaret på internet.

Om man anlitar hemstädning

Hur ska man göra om man anlitar någon annan som kommer och städar hemma hos en? Kan man lita på att även städfirman städar på ett bra sätt för miljön? Det bästa är att alltid fråga städfirman om de städar på ett miljövänligt sätt. Är de miljömedvetna brukar det framgå på deras presentation på deras hemsida. Är man själv en medveten person och vill endast anlita miljövänliga produkter bör man alltid fråga dem som man anlitar för sin hemstädning om deras syn på miljön. Här kan du läsa om ett städbolag som använder miljövänliga produkter när de städar: https://www.hemstädningkristianstad.se.

2 Dec 2019