Städa miljövänligt

Därför är miljövänliga rengöringsprodukter viktiga

Alltför många tänker sällan på vad deras rengöringsprodukter innehåller. Faktum är att vi borde bli mer medvetna och nogranna med vad de innehåller. Vi borde vara lika noga med vad rengöringsmedlen innehåller, på samma sätt som vi tänker på vad maten vi äter innehåller. Även om vi inte äter rengöringsmedel direkt, kan de substanser som de innehåller ändå ta sig in i kroppen, genom att vi andas in dem, att vi kommer i kontakt med dem på de ytor som vi rör. Sedan stoppar vi till exempel fingrarna i munnen och får i oss av de ämnena den vägen.

Tänk på hälsan när du väljer rengöringsmedel

Det som är bra med att konsekvent välja miljövänliga rengöringsmedel är dels att den egna och andras hälsa bevaras, men det är bättre för miljön, det är bättre för plånboken också. Väljer du rengöringsmedel som är nedbrytbara får du en bättre miljö för alla inblandade plus att du slipper bidra till en försurad miljö som tar död på allt levande.

Läs innehållsförteckningen!

För att veta om det rengöringsmedel som du använder är bra för din och andras hälsa och är bra för miljön, bör du alltid läsa innehållsförteckningen innan du köper en produkt. Här gäller samma princip som när man kollar om maten du tänker köpa är bra eller inte. Ju längre innehållsförteckningen är, desto sämre är den. På samma sätt är det med längden på innehållsförteckningen på dina rengöringsmedel.

Särskilt är det dessa kemikalier som du ska se upp med

1. 2-butoxietanol – detta medel orsakar andningssvårigheter, kan leda till att du och andra får lågt blodtryck och kan sänka antalet röda blodkroppar; hemoglobin i ditt och andras blod.

2. Triclosan – denna farliga kemikalie kan ge alla hormonproblem, som i sin tur kan ge en för tidig pubertet eller till och med infertilitet.

3. Klorin natriumhypoklorit – detta är en mycket giftig kemikalie som är giftigt för alla sorts vattenlevande varelser. Man kanske inte tycker det gör så mycket att man använder det, men använder du det i samband med vatten, och sedan häller ut rengöringsmedlet med vattnet i avloppet, hamnar det ju i våra vattendrag och sedan till sjön och havet.

4. Denaturerad etanol – detta är en etylalkohol som orskara illamående, yrsel, blindhet och i koncentrerad form till en människas död. Vem vill ha sådant i sin närhet?

5. Alkyl dimetyl bensyl – som kallas enkelt ammoniumklorid och är på samma sätt som Denaturerad etanol; ett sätt att döda allt levande som finns i havet och sjöar.

Med detta sagt vill vi poängtera vikten av att alltid välj miljövänliga rengöringsmedel. Här kan du läsa om ett städbolag som alltid använder miljövänliga rengöringsmedel i sin butiksstädning i Stockholm.

14 Oct 2018