Städa miljövänligt

Din hemstädning kan förbättra städbranschen

Statens RUT-avdrag har många gånger blivit hårt kritiserat för att det skall föda en ny elit-mentalitet där vissa har råd att ta hjälp med vardagens slit medan andra arbetar för slavlöner. Somliga påstår att gamla tiders pig-samhälle är tillbaka och att man ser ned på dem som jobbar med städning. Andra argument säger att den som växer upp med städhjälp inte lär sig ta ansvar för skötseln av ett hem.

Givetvis kan man se att många av argumenten kommer från ett visst politiskt håll, precis som att motargumenten kommer från andra sidan av den politiska skalan. Men hur ser det ut i verkligheten? Det finns antagligen fler sidor av saken som kan vara värda att ta upp till diskussion.

Vissa städfirmor i Stockholm saknar kollektivavtal

Ja, tyvärr är det faktiskt på det viset. Inte sagt att ett kollektivavtal automatiskt ger den bästa lönen, men de garanterar åtminstone att folk inte får betalt under en viss nivå. Be att få veta vad de anställda tjänar om du bestämmer dig för att köpa städtjänster. En firma som inte har något att dölja bör kunna ge dig svar på detta. Du kan även själv göra en snabb överslagsräkning. Om det handlar om ett företag som har fler än en anställd så kan du själv räkna ut att mer än hälften av det du betalar går till administration och skatter. Är summan redan låg, då kan du själv räkna ut att den som städar hos dig knappast får särskilt bra betalt.

Avsaknad av försäkringar

Samma sak gäller här. Vissa firmor har inte ordentliga ansvarsförsäkringar för sina anställda. Det betyder att du som kund är ansvarig för säkerheten om något skulle hända i ditt hem. Därför är det väldigt viktigt att du ser till att ställa krav på att det finns försäkringar för de anställda, både för din och deras säkerhet.

Det är inte bara rika som behöver hjälp med städningen

Ensamstående föräldrar, äldre, människor som har ärvt en stor fastighet de inte vill göra sig av med. Det finns många som inte passar in i bilden av en borgarbracka med för mycket pengar som är för lat för att ta hand om städningen själv. Tanken med RUT-avdraget är just att det ska bli tillräckligt billigt så att även andra än de med gott om pengar får råd med att ta hjälp med städningen. Viss statistik säger att de flesta som tar hjälp med hemstädning, till exempel i Stockholm, är höginkomsttagare. Frågan är bara om det är något som utelämnas i den statistiken. Dessa personer skulle säkert ha tagit hjälp även om det inte fanns RUT-avdrag att tillgå. Statistiken som istället visar hur många fler som tagit hjälp efter att bidraget infördes vore intressant att se.

Du som kund har makten att förändra

Det är du som köper städtjänster som kan se till att reglera marknaden. Om alla bara köper tjänster av företag med ordentliga villkor så kommer rötäggen att dö ut. Att jobba med städning är likställt med vilket annat arbete som helst. Därför ska det ge ordentligt betalt, särskilt med tanke på att det är ett fysiskt tungt arbete.

Staten har ingen möjlighet att sanktionera att endast företag med kollektivavtal har rätt till att använda sig av RUT-avdraget. Så ser demokratin ut. Det finns en valmöjlighet, därför måste den bibehållas. Att tvinga fram något annat vore lagvidrigt. Men som sagt, du som kund kan välja att bara köpa tjänster från företag som behandlar sina anställda på rätt sätt.

Tveka inte att kontakta en professionell firma för din storstädning där hemma. Läs mer på http://www.storstädningstockholm.biz/.

2 Sep 2017