Städa miljövänligt

Ditt skrot är inte skräp

Har du lyckats nu igen? Har du samlat på dig varjehanda skrot på tomten, och det känns väldigt långt till återvinningen? Om du har metall eller elektronik finns det pengar att göra istället.

Länge har diverse föremål och material lättvindigt fått benämningen “skrot”. I brist på bättre ord kan vi också fortsätta kalla det så. Idag har vi kommit underfund med att det är vettigt att källsortera hushållssopor. Detsamma gäller också större föremål och mängder av diverse material. Det kan handla om gamla utemöbler eller grillar. Det kan vara material från husrenoveringen eller datorn som ungarna inte använder längre. Alla dessa exempel innehåller delar och material som kan återvinnas, och du kan dessutom tjäna pengar på det hela. Allt behöver inte gå till någon återvinningsstation. Det är bättre för alla, för miljön, för dig själv och för din tomts utseende att skrot forslas bort och tas om hand medan du samtidigt blir rikare.

Vad är värdefull skrot?

Det allra mesta i skrotväg förtjänar att tas om hand. Vissa saker bör man mest återvinna för att de inte ska störa och förstöra vår miljö eller skada vårt djurliv. Det kan handla om lysrör eller gamla batterier exempelvis. Återigen, andra material är organiska och kan placeras i en kompost eller stoppas i en kommunal kompostpåse och omvandlas till biogas. Förvånansvärt många andra material representerar ett värde för andra. Varför låta pengar ligga och rosta eller ruttna bort på din tomt eller i dina förråd? Det finns många exempel på metaller som du får bra betalt för. Här kommer några; järn och rostfritt stål. Bly, mässing och koppar är också lämpligt att ta om hand och återanvända. Förutom metaller finns intresse för allt som kan benämnas som elektronik och det innefattar också kablar av olika slag. Har du någon omodern och/eller trasig elektronik som inte längre används tar någon annan gärna hand om det hela och betalar bra.

Hur fungerar skrotåtervinning rent praktiskt?

Du har ett val. Du kan fortsätta låta ditt skrot ligga kvar och ta upp plats eller så kan du sälja det och snygga till tomten. Antingen kan du själv ta med skrotet till din skrothandlare. De väger in och värderar och sedan får du betalt enligt dagspriser och pengar på kontot. Har du skrot som inte bara är fult utan också stort? Inga problem. Du kan få sakerna upphämtade och omhändertagna. Skrotåtervinning innebär en vinst för dig och en stor vinst för miljön!

11 Jun 2020