Städa miljövänligt

Effektiv radonsanering

Bor du i ett äldre hus? Om du bor i ett hus som är byggt någon mellan 1929-1979 finns det en stor risk att det kan finnas radon i någon del av byggmaterialet i huset och då bör man absolut genomföra en radonsanering av huset. Radon finns egentligen naturligt i naturen, och kan finnas i marken, under marken eller i vatten. Under åren 1929 och framåt, tills man upptäckte radonets negativa effekter, tyckte man att radon var ett bra ämne som isolerade effektivt hus. Framför allt i blå betong använde man radon och det är där som det kan finnas om det finns i ditt hus. Det bästa man kan göra om man bor i ett hus från denna tidsperiod är att ta kontakt med en saneringsfirma som kommer ut och gör en mätning.

Det finns olika sätt att effektivt sanera 

Olika metoder passar olika fall där man kan hitta radon. Beroende på var i huset som man hittar det kan man göra på olika sätt. Här går vi igenom hur man effektivt kan bli av med radonet.

Radon i byggmaterial

Finns det radon i olika material, till exempel i fönster, fönsterkarma eller i ytterväggsventiler, kan man riva ut det. Innan man börjar med det måste man bygga luftslussar så att man isolerar rumemt eller det ställe på huset där radonet finns, så att inte de boende i huset ska drabbas och utsättas för radon ännu mer. Finns det radon i ventilerna och i självragssystemet kan man montera ett frånluftssystem så att radonet kommer ut ur huset. Det bästa är att styra radonet så att det blåser ut ur huset. Det bästa är ju att riva ut allt det material där radonet finns så att alla som bor i huset vet att det inte finns radon kvar i huset.

Radon i marken

Om det finns radon i marken, kan man bygga en extra skyddande platta som huset vilar på. På det sättet kan man skydda huset från det radon som ligger i marken. Finns det i marken är det svårt att avlägsna det på samma sätt som man kan isolera det om man skulle finna det i huset. Däremot kan man isolera huset och husgrunden mot radon i marken. Sedan bör man isolera huset för radon i marken. Man kan även installera en radonsug, som skapar undertryck och som ser till att radonet sugs ur marken. Gör man både och, ser man till att både suga ur radonet i marken och isolera huset mot radonet.

Radon i vatten

Om man skulle hitta radon i vatten, räcker det med att lufta vattnet så försvinner radonet i vattnet. Det är det viktigaste om man hittar radon i vattnet. Sammanfattar man de olika åtgärderna kommer man fram till ; luft, isolering och riva ut.

22 May 2019