Städa miljövänligt

Flyttstädning enligt reglerna

Visste du att just flyttstädning är det som kan orsaka flest missnöje mellan dem som ska flytta in i den nya bostaden och dem som ska flytta ur densamma? Flyttstädningen är så pass viktig att hyresvärden eller de nya bostadsägarna har rätt att anlita en städfirma som kommer och gör flyttstädningen och sänder dig notan? Eller så får man göra om hela flyttstädningen tills den blir godkänd. För att slippa en sådan situation kan man ju lika gärna anlita en städfirma och själv göra avdraget på Rut-avdraget, eller hur?

När du vill anlita städfirma till flyttstädningen

Säg att du ska flytta i Norrköping, då kan du börja med att googla "flyttstädning Norrköping" för att få tag i en städfirma som erbjuder sig att göra flyttstädningar i just Norrköping. När Google har gett några förslag på sådana städfirmor kan man ta kontakt och fråga dem om vad det kostar att anlita dem. Det kan vara en bra idé att anlita en städfirma som har nöjd-kund-garanti, vilket gör att de städar tills flyttstädningen accepteras av nästa boende eller hyresvärd. Då behöver du inte oroa dig över flyttstädningen i så fall. Välj en städfirma som har goda referenser.

Kontrollera städfirmans referenser

När du tar kontakt med en städfirma kan du alltid be om referenser. Det är viktigt att följa upp dem, och välj sedan den som har bäst referenser. Det viktigaste är ju att städfirman städar så att hyresvärd eller bostadsägare blir nöjda med städningen. Du kan ju dra av arbetskostnaden för flyttstädningen av inkomstskatten. Så mycket som 75.000 kronor kan du dra av per år men inte mer än 30 procent av arbetskostnaden för de olika tjänster som är berättigade till Rut-tjänster under ett år och per person.

Välj en med egen ansvarsförsäkring

Välj en städfirma som visar på att de tar ansvar för sitt eget arbete. Det ser man om de till exempel har egen ansvarsförsäkring. Då visar de att företaget tar ansvar själva ifall något skulle hända, då ska inte kunden behöva ersätta det, utan det ska städfirman själv göra. En annan sak som är viktig att kontrollera är att städfirman ska ha egen F-skattsedel. Annars får man inte göra Rut-avdraget. 

Sedan är det ju ett plus om de anger att de städar på bästa möjliga miljövänliga sätt. Det brukar innebära att de endast använder mljövänliga rengöringsmedel och inte har starka kemikalier när de städar, och att de inte bara använder en gångs plasthandskar utan tar ett ansvar för miljön. Läs mer om ett sådan miljövänlig städfirma som utför flyttstädning i Norrköping här: https://www.flyttstädningnorrköping.net.

22 Jul 2019