Städa miljövänligt

Förändringar i hemmet som bidragit till en bättre miljö

Husstrender kommer och går, men gemensamt för trenderna det senaste åren är att de ofta blir allt miljövänligare. Här är några av de fenomen som har haft störst inverkan, inte bara på våra liv – utan också vår planet.

PVC-fönster

Att använda sig av det här materialet i fönster är egentligen inte ett nytt fenomen. PVC-fönster började nämligen tillverkas redan i mitten på 1900 talet i Tyskland. Fönstret blev snart populärt i länder där tillgången på skog och trä inte var speciellt hög. I Sverige dröjde det dock lite längre av förklarliga skäl. Förutom att Sverige är ett land rikt på skog, finns det även en stark tradition av att bygga fönsterkarmar i just trä här.

Varför växer då PCV-fönster i popularitet just nu? Troligtvis just på grund av att allt fler prioriterar ett energisnålt hus. Huset i sin helhet blir därmed miljövänligare på lång sikt, även om träkarmar är miljövänligare på kort sikt eftersom det kräver mindre resurser vid tillverkning.

Solpaneler

Solpanelen verkar vara här för att stanna. Det är oerhört miljövänliga och innebär dessutom en del ekonomiska fördelar då man kan sälja eventuellt överskott på el man producerar. Det har dock inte riktigt fått ett jättestarkt fäste ännu – något som kan komma att förändras i takt med att deras design bara blir snyggare och snyggare. Numera finns stiliga solpaneler av glas som ser riktigt exklusiva ut.

Solpaneler är enkla att installera då det oftast kan sammankopplas med husets befintliga system. Hur många som börjar utnyttja denna enkelhet de närmsta åren återstår dock att se. Klart är i alla fall att det är en trend som gynnar klimatet.

Sopsortering

Att kalla det här en trend är kanske inte riktigt rätt – men för några år sedan kunde många anse att det faktiskt var det. Numera är sopsortering självklart för många, och för de som inte ägnar sig åt det är det snarare av andra anledningar än att det bortförklaras som en fluga.

Giftfria renoveringar

Att renovera till exempel badrummet på ett miljövänligt vis blir allt mer populärt. Det är vanligt att man tittar på färgburken efter olika miljömärkningar och att det inte håller lacknafta eller tungmetaller. För de som verkligen vill renovera miljövänligt kan man även välja lim som inte håller lösningsmedel.

Även här kommer sopsorteringen in i bilden, då en hel del avfall skapas under en renovering. För att renovera miljövänligt kan man återanvända så mycket som möjligt av soporna och sedan sortera resten.

13 Jul 2016