Städa miljövänligt

Gör din egen miljövänliga fönsterputs

Det kanske är i Stockholm, där de flesta av höghusen finns i Sverige, som fönsterputsarna har mest att göra. Stockholmare är dessutom några av de mest frekventa användarna av rut-bidraget. Nu kan dock jobben minska i Stockholm och till och med resten av hela landet – det är nämligen ganska enkelt att göra sin egen fönsterputs.

Att göra sin egen fönsterputs ger riktigt bra resultat, är enkelt, miljövänligt och dessutom superbilligt.

De flesta tycker nog att det är ganska tråkigt att putsa fönsterna. Dock är det ju något som ska göras – oavsett om man gör som många av stockholmarna och kanske använder sig av Rut och anställer en fönsterputsare – eller om man gör det själv. För de som har för vana att anställa någon att sköta fönsterputsningen kan det bli riktigt kul att göra sin egen fönsterputs och tvätta fönstren själv som omväxling. För de som vanligtvis sköter fönsterputsningen själv, blir det mycket roligare att göra det med sitt eget medel.

Nu när våren står vid dörren och solen börjar ligga på allt starkare, börjar de grå fläckarna och ränderna på fönsterna att synas allt mer och mer. För att njuta av vårsolen på bästa sätt är det här tipset på hur man gör sin egen fönsterputs något att ta till sig. Förutom att det både är miljövänligt och billigt, är det dessutom simpelt och ger ett rent resultat. Slipp fläckar, kladd, handavtryck och ränder med den här enkla mixen.

fönsterputsning

Så gör man

Processen är väldigt simpel, och kan delas in i 4 steg:

  1. Lägg en grund genom att först tvätta fönstret med en vanlig kökssvamp och vatten blandat med diskmedel.
  2. Blanda i 1 matsked diskmedel och 2 matskedar majsstärkelse. Häll därefter i en halv deciliter vinäger och blanda runt.
  3. Häll nu hela blandningen i en hink eller annan lämplig behållare. Fyll sedan på med varmt vatten.
  4. Du kan nu börja tvätta fönstren med din nya fönsterputs. Torka nu fönsterytorna med två stycken luddfria trasor – med den sista torkningen får du bort all stärkelse. Även det sista av den feta smutsen avlägsnas med den sista torkningen.

En del väljer att ha i ammoniak istället för diskmedel vid steg 2. Ammoniak är dock inte lika miljövänligt som de flesta typer av diskmedel. Förutom det kan det vara frätande och inte särskilt bra att andas in. 

2 Jan 2017