Städa miljövänligt

Hemstädning – en prisvärd lyx i vardagen

Att unna sig hjälp med städning är inte längre något som endast är förunnat de mest välbärgade i samhället. Alltfler hushåll i alla samhällsklasser väljer att få hjälp med hemstädning. Anledningarna kan vara att man inte hinner med, inte klarar det på grund av sjukdom, eller helt enkelt vill ha tid över till annat i livet.

Här i Sollentuna, med närhet till både natur och storstad, finns något för alla, och det är alltid något som lockar och drar fokus från mindre roliga sysslor, som städning. Har man en stund över efter en hård arbetsdag eller när helgen äntligen kommer lämnar man hellre bostaden än går igång med dammtrasan. Ett naturligt beteende.

Don efter person

Människor har också olika syn på städning. Vissa tycker det är otroligt viktigt att det alltid är rent, snyggt och prydligt, andra tycker att det räcker med att städa någon gång ibland inför besök. Åter andra bryr sig inte alls. Ofta är det en åldersfråga, behovet av att ha rent omkring sig brukar växa med åren. Börjar man bli äldre och kroppen inte längre orkar med den städning som motsvarar ens ordningssinne kan det vara en god idé att anlita en städfirma för hemstädning.

I Sollentuna finns många firmor som erbjuder hemstädning, och även andra typer av städning som storstädning och persiennrengöring och fönstertvätt. Det kan vara bra att anlita en lite mindre firma för att få ett mer personligt bemötande. Att veta att det varje vecka är samma ansikte som möter man en när man öppnar dörren för städaren känns skönt och tryggt.

Proffsjobb

En professionell städare använder sig av de senaste städteknikerna och produkterna. Städare har alltid varit ett tekniskt yrke och är det i allra högsta grad fortfarande. Det krävs kunskap och skicklighet för att få ett hem så rent som det bara kan bli. Se till att den städfirma du anlitar är ISO-certifierad och har ansvarsförsäkring. Då vet du att städarna arbetar enligt en kontrollplan som är bra ur både miljö- och hälsosynpunkt, samt att firman har försäkring om en olycka skulle vara framme medan de jobbar.

RUT-avdrag

Sett till hur lyxigt det känns att få sitt hem städat är det förvånansvärt billigt. Anledningen till detta är RUT-avdraget, den skattemässiga subventionen på hushållsnära tjänster som gör att du har rätt att dra av 50% på arbetskostnaden. Att använda sig av RUT-avdraget är inte svårt, oftast behöver du inte göra någonting utan städfirman både ansöker och drar av summan från fakturan. Du får senare en bekräftelse från Skatteverket på att avdraget blivit godkänt och att allt har gått rätt till.

Litet ofta, stort ibland

Du bestämmer helt själv hur ofta du vill ha ditt hem städat. Vill du ha ditt hem i ständigt toppskick kan veckovis städning räcka, men för de flesta räcker det med en ordentlig städning varannan eller var tredje vecka. Är du väldigt renlig av dig och inte har små barn kan en gång i månaden eller ännu mer sällan räcka bra.

Då och då kan det även vara bra att beställa en storstädning. En storstädning går mer på djupet än en  vanlig hemstädning, exempelvis rengörs kyl, frys och spis på insidan och badrum och kök rengörs noggrant, inklusive avlopp och golvbrunn. Någon eller ett par gånger per år känns det skönt att få sitt hem storstädat.

Hemstädning i Sollentuna

Bor du i Sollentuna är vår rekommendation att du vänder dig till en liten, väletablerad städfirma med lokalkännedom och hör dig för om deras städprogram. Be att de kommer på besök och inspekterar lägenheten så att de kan ge dig ett prisförslag. Som den här till exempel.

Hur ofta och med vad du behöver hjälp är upp till dig och tillsammans med en bra städfirma fixar du ett arrangemang som gör att du får både råd och tid att njuta av annat än städning!

18 Jan 2018