Städa miljövänligt

Hur påverkar rengöringsmedel miljön?

Att städa kan paradoxalt nog vara väldigt smutsigt och frågan är hur exempelvis rengöringsmedel påverkar miljön? Det du använder i det egna hemmet för att få rent kan i slutändan vara väldigt smutsigt då det väl når naturen.

För, det gör det till slut. Efter att du spolat ner den hink med skurmedel som du använt så kommer detta att nå reningsverket och väl där så bryts det ner för att sedan försvinna ut i våra hav, våra sjöar och våra övriga vattendrag. Det innebär att du kan ta ställning och att du – genom att göra aktiva val – också kan påverka vår miljö och indirekt vår egen hälsa.

Ingenting försvinner - kretsloppet fortsätter

Det senare kan förklaras av ett förenklat kretslopp där du exempelvis köper ett riktigt starkt rengöringsmedel, utan märkning och med en massa kemikalier i sig. Detta använder du hemma och visst blir det rent - frågan är bara till hur högt pris? Vattnet som når reningsverket blir nämligen inte alls renat och då det väl tappas ut i havet så hamnar det i fisk, i växter och i övrigt djur- och växtliv. Kretsloppet fortsätter här i och med att du köper fisk som fångats i en lokal sjö; det gör du utan någon aning om att just den sjön varit ändstation för det starka rengöringsmedel du använt i syfte att få rent i hemmet. Då du väl äter fisken så är det också du som får i dig av de gifter som inte kunnat brytas ned av reningsverket.

Circle of life? Inte direkt, men väl en viktig väckarklocka om att ingenting försvinner och att vi alla kan - måste! - bidra till att få en bättre värld. Om det så må handla om babysteg och förändringar på det personliga planet innebärande att man köper produkter och rengöringsmedel med mindre kemikalier i sig och - framförallt - rätt märkning.

Rätt märkning är en garant för rena produkter

Vårt tips är att du håller utkik efter två fåglar nästa gång du är i affären för att handla rengöringsmedel. Ser du en produkt märkt med Svanen eller med svalan som markerar Bra Miljöval så står dessa som en garant för att du gör miljön en tjänst. Produkter med dessa märkningar innehåller färre tensider och de som används framställs ofta av naturliga fettsyror och oljor. Det gör skillnad.

Städa på ett miljövänligt sätt

Det bästa är emellertid att inse att många av de starka kemikalier som används är totalt onödiga. Vissa produkter innehåller gifter som i själva verket inte alls borde finnas. Dessa kanske finns för att ta bort lukt, för att exempelvis din tvätt ska lukta godare eller för att ge färg. Onödigt. Det går dessutom i många fall att ändra det egna beteendet i syfte att A) städa mer sällan och B) använda lite mer oortodoxa metoder. Som exempel på det första kan vi nämna att en bra och rejäl dörrmatta förenklar vardagen. Detta då man räknar med att 80% av smutsen i ett hem kommer in genom dörren. Har du en rejäl dörrmatta så innebär detta att du behöver städa mindre och därmed också minimera belastningen på miljön. Smart va?

De oortodoxa metoder du kan prova är att använda exempelvis Ättika och såpa vid städning. Ättika går att använda från allt till att rengöra kakel, få ren en tvättmaskin, en kaffebryggare, ett badkar och vidare till att rensa upp avlopp - då tillsammans med bakpulver. Såpa är mer beprövat, men tyvärr bortglömt. Det är dags att åter börja använda det i samband med städning. För miljön skull och för vår egen framtid. Läs mer om städning och miljövänliga rengöringsmedel på: https://www.flyttstädninguppsala.net.

3 Sep 2019