Städa miljövänligt

Lättaste sättet städa trappa

Ska du städa trappan och känner att det  överväldigar dig? Ibland kan man bli sittande och titta på trappan, som visserligen ser smutsig ut, men som är jobbig att städa. Det behöver inte vara på det sättet; att den varken är smutsig eller jobbig att städa. Inte om du följer våra steg-för-steg-städning.

Det som du kommer att behöva för att städa trappan på bästa och snabbaste sättet, är en golvmopp, en hink med vatten och rengöringsmedel.

  1. Är det många trappsteg som ska städas, kan det vara bäst att ta lika många hinkar med vatten och rengöringsmedel som det antal trappor som du ska städa.
  2. Har du bara en trappa att städa, är ju det otroligt bra. Då behöver du endast en hink. Delar sig trappan i olika avsatser, räknar du det som en trappa och så vidare.
  3. Placera hinkarna sedan nedanför den trappa som du ska städa.
  4. Nu tar du golvmoppen och går upp för alla trappor som du ska städa. Du bör börja med att städa uppifrån och ner.
  5. Doppa först golvmoppen i den hink som du har tagit med till den trappa som ligger högst upp.
  6. Rengör sedan varje trappsteg skilt för sig. Börja med att föra golvmoppen från vänster till höger och sedan tillbaka från höger till vänster. De flesta trappsteg är så djupa så att det räcker med att svepa med golvmoppen från sida till sida två gånger.
  7. Gå ner ett trappsteg och gör om samma procedur. 
  8. När du har kommit till slutet av trappan, doppar du golvmoppen i hinken och vrider om moppen. 
  9. Sedan gör du om samma procedur med golvmoppen tills du har kommit längst nerför trappan, till den sista trappan och den sista hinken.
  10. Är trappan som du städar i ett trapphus, bör du även ta med golvmoppen i själva entrén.

Undvik dammsugare i trappor

Det är knappast någon idé att använda en dammsugare i trappan. Om det inte råkar vara så att du har en bärbar dammsugare som du kan bära på ryggen. Det finns sådana, men de har varierande sugeffekt. Då är det faktiskt bättre att bara använda en golvmopp. Den tar ju både bort allt damm och smutsen också. I en trappa behöver du inte dammsuga, utan det kan du hoppa över. Och dammet får du bort, om du använder golvmoppen och rengör varje trappsteg uppifrån och ner. Det är just det som är hemligheten med en trappstädning och på så sätt slipper du dammsuga trappan. Läs mer här.

24 Oct 2019