Städa miljövänligt

Rengöring av markiser

Rengöring av markiserna är viktigt. Under våren och sommaren utgör markiserna en betydande del av hur huset ser ut, och att markiserna ser fräscha ut är därför viktigt. Det bästa är givetvis att ta hand om sina markiser året runt, men en bra tidpunkt att genomföra en rengöring av markiserna är tidigt på våren. På så vis har du markiserna redo för ”högsäsongen”. Ett annat alternativ är att få det överstökat och tvätta dem sen höst, strax innan de ska rullas upp.  

Rengöring av markiser – svårt?

Rengöringen av dina markiser behöver inte alls vara särskilt svår, och inte heller ta väldigt lång tid. Markiser är i de allra flesta fall gjorda av ett material som är tätt och både vatten- och smutsavvisande. Självklart händer det dock ändå att markiser blir smutsiga, och då är det bra att veta vad man ska göra och vad man inte ska göra.

Ett annat problem som kan uppstå är mögel. Mögel kan växa fram ifall duken blir smutsig och väven aldrig får tillfälle att torka helt. Mögel trivs, som bekant, i framförallt fukt, men även i värme. Således är det viktigt att hålla markiserna fräscha. Inte bara för att det ser bra ut – men också för att förhindra uppkomsten av mögel.

Hur duken tvättas

Det är enklast att tvätta duken på plats. Det här görs genom att först fälla ut den och sedan sänka markisens front lågt. Genom att fälla ner markisen på det här sättet kan vattnet enkelt rinna av. En annan fördel är såklart att du kommer åt dukens alla kanter och vrår bättre.  Många markiser är tillverkade med just det här i åtanke – att rengöringen av markiserna ska gå så smidigt till som möjligt.

Det första som bör göras är att försiktigt skölja av markisduken, förslagsvis med hjälp av en trädgårdsslang. Det här är ett enkelt sätt att få bort den värsta smutsen på. Tänk dock på, som tidigare nämnt, att ta det försiktigt. Högtryckstvätt rekommenderas inte – utan använd istället just trädgårdsslangen på ett förhållandevis lågt sprut.

Ta sedan fram en mjuk borste och blanda en tvållösning. Tänk på att ta en borste som verkar snäll mot markisens yta. Ta sedan någon form av behållare och häll i ljummet vatten. Därefter häller du i tvålflingor och rör runt lite. Det här är enkelt, men också väldigt vänligt mot naturen. Tvålflingor finns inte i alla affärer – du kan i förväg behöva leta upp en välsorterad butik.

Ta sedan tvållösningen och den mjuka borsten och rengör försiktigt markisernas dukar.

Ta sedan fram slangen igen. Skölj nu bort tvållösningen från markiserna. Tänk återigen på att inte ha för högt tryck – ett alldeles lagom tryck ska räcka utmärkt för syftet. Tänk på att inte använda något annat rengöringsmedel än tvållösning. Rengöringsmedel som klorin, tralltvätt och mögeltvätt kommer med stor sannolikhet att förstöra dukens skyddande beläggning. Det är inte heller rekommenderat att tvätta markiserna i tvättmaskinen, framför allt av ovan nämnda skäl.

Här kan du läsa mer om markiser och hur man tar hand om dessa: www.markiserlidingö.se.

4 Dec 2016