Städa miljövänligt

Robotar i hemmet

Den nya generationen städmaskiner kommer inte att behöva framföras av människor, spår forskare. I stället kommer de själva att kunna scanna av städbehoven i ett rum, sopa, skura och torka. Självgående robotar som hjälper till med städning av butiksytor med mera finns redan och väntar på att lanseras inom kort. Men fungerar tekniken redan nu eller är det bäst att vänta in utvecklingen några år?

Robotarméer

Att robottekniken varit på stark frammarsch länge är ingen hemlighet och nya modeller av robotar med olika funktioner dyker ständigt upp. Vanligast för hemmabruk är robotar som kan hjälpa till med olika typer av städning och trimning, exempelvis robotdammsugare eller robotgräsklippare. Dessa små robotar har funnits på marknaden länge och blir alltmer avancerade. De kan styras med hjälp av appar i din smartphone och programmeras att städa eller klippa regelbundet. De blir allt bättre på att komma åt krångliga ytor som trånga hörn och intill buskar.

Självgående städmaskiner

Men en del företag går längre, och har visat upp prototyper av robotar som kan städa och skura stora ytor som mässhallar, fabriksgolv och gallerior. Dessa självgående städmaskiner ser själva till att hålla sig laddade, påfyllda med vatten och kemikalier, samt byter ut sina borstar regelbundet. De kan jobba på natten och se till att personalen kommer till städade lokaler på morgonen. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man redan börjat testköra en städrobot som fått lära sig 99 utrymmen  som den klarar att städa helt utan kemikalier. En städrobot måste idag programmeras för varje ny miljö som den ska ta sig an, vilket gör att den inte riktigt är redo för hemmiljöer än, men i framtiden kommer den att kunna lära sig ett utrymme själv och därmed släppas loss och göra rent i obekanta miljöer.

Andra robotar

Andra typer av hemrobotar som det storsatsas på är digitala medhjälpare som ständigt lyssnar av dig och väntar på ett kommando. De fungerar som Apples medhjälpare Siri och kan hjälpa till med sökningar på nätet och att beställa hem varor, ge dig väderrapporten osv.

Även sällskapsrobotar kommer att bli populära i framtiden spås det. I Japan har man länge satsat på robotar som kan fungera som sällskap till ensamma äldre. Dessa robotar har ofta en människoliknande fysik, men är mindre och kan föra enklare konversationer.

Förr eller senare kommer dessa tekniker antagligen att slås ihop, och vi får se en robot som både kan underhålla dig, konversera, städa, tvätta och laga mat. Men det ligger tyvärr många år in i framtiden.

Vill du läsa mer om städmskiner för professionellt bruk? Klicka här!

20 Oct 2017