Städa miljövänligt

Så flyttstädar du miljövänligt

Vi behöver ju alla bli mycket mer miljömedvetna än vad vi är just nu. Vi har skrivit på klimatavtal, i Paris för några år sedan, vilket har förbundit världens länder att minska sitt klimatutsläpp. Jorden ska inte bli varmare än vad det är just nu, eller som högst 2 grader varmare än nu.

För att vi ska komma dit måste vi agera och tänka annorlunda. Även om man kan tycka att det inte är upp till oss enskilda människor att göra något så är det faktiskt precis tvärtom. Det är faktiskt mycket vi som enskilda individer kan göra själva. Om vi alla väljer det miljövänliga och smarta, ja det är då vi vänder på skutan. Vi som konsumenter har största makten, när tillverkarna ser att vi väljer bort alla starka kemikalier, då är det vi som bestämmer. Så med det i tankarna, kan vi städa på ett miljövänligt sätt.

Så städar du miljövänligt

Vi borde till exempel alla välja miljövänlig såpa som inte innebär starka kemikalier som smutsar ned vår miljö varken i tillverkning eller i avloppet. Vanligt diskmedel kommer du långt med, när du behöver rengöra fläckar på möbler, eller på väggarna. Såpan räcker också långt för att rengöra kakel och porslin, som i badrummet och diskbänken i köket. När du behöver rengöra mikrougnen, räcker det med en citronhalva och lite vatten. Du sätter citronen med skal och allt i en skål med lite vatten och kör mikron på full fart i 2 minuter. Sedan är det bara att torka av inuti mikron, så har du en ren mikro på nytt. Glasskivan kan du diska i vanlig ordning.

Fönstren kan du rengöra med vanligt diskmedel, om du så önskar. Det viktiga är att när du tar med fönsterskrapan, drar med tag som lappar över varandra så att du inte får några glipor när du tvättar rent fönstret. Vi rekommenderar att absolut inte använda bakpulver i avlopp och rör. Då är det bättre att bara spola med hett vatten. 

När du flyttar bör du använda andra rengöringsmedel

När det kommer till städning som är avgörande i till exempel flyttar, bör du använda starkare rengöringsmedel. För att få bort bakterier i badrum, bör man använda klorin, för att vara säker på att det inte finns kvar några bakterier. Tycker du det är svårt att veta hur du ska flyttstäda och att det är för mycket att göra när du ska flytta, kan det vara bäst att anlita en firma som flyttstädar. De vet vilka krav som ställs på en flyttstädning.  Bor du i någon av storstäderna; Göteborg, Malmö eller i Stockholm är det lätt att hitta företag som arbetar med flyttstädning. Känner du ingen på rak arm, kan du googla flyttstädning Göteborg, om du bor där. Annars skriver du in den stad där du bor, då får du flera alternativ och du kan be om offerter innan du bestämmer dig.

Allt detta behöver du göra i en flyttstädning         

Vid en flyttstädning behöver man ha rengjort kyl och frys, in- och utvändigt. Spisen bör rengöras både in- och utvändigt, och bakom spisen. Diskmaskinen bör rengöras in och utvändigt. I badrummet bör toalettstolen rengöras, handfat och kring blandaren måste det vara helt rent och inga ränder från kalk. Alla element och ventiler måste vara rengjorda. Tvättmaskiner och torktumlare måste rengöras in och utvändigt. I alla rum måste alla lister; golv- och dörrliter rentorkas, garderober ska rengöras, alla fönsterbrädor och fönster ska vara helt rena, alla golv ska våttorkas, liksom alla rör och ventiler. Med andra ord; det ska vara skinande rent från golv till tak – allt ska vara rent.

20 Mar 2018