Städa miljövänligt

Snabba tips inför storstädningen

En regelbunden storstädnistorstädningng är i stort sett oundviklig, så länge man inte anlitar en städfirma för att göra det. De allra flesta gör den dock själv, varav vissa har svårare för det än andra. En del tycker det är lite roligt – medan andra hellre hade stannat kvar på jobbet. För den som tycker det är särskilt tråkigt finns det ett par tips som är bra att använda sig av. Det som rekommenderas nedan kan användas för att göra storstädningen klar betydligt snabbare (och med mer energi kvar efteråt).

Rengör mixern snabbt

Mixen behöver inte ta onödig plats i diskmaskinen, eller handdiskas med borste för den delen. Fyll den bara med varmt vatten och en skvätt diskmedel. Sätt sedan igång den och låt stå någon minut. Töm innehållet, skölj ur den – och du är klar.

Rengör duschmunstycket

Duschmunstycket blir snabbt ganska smutsigt, och det kan till och med hända att det blir stopp precis vid utgångarna. Enklaste sättet att råda bot på detta är troligen att fylla en påse med vinäger och trä den över munstycket. Låt stå ett stag och ta sedan bort påsen. Munstycket är nu rent.

Fläktfiltret

Att filtren vid spisfläkten blir fettiga är i det närmaste oundvikligt. Att rengöra dem kan också vara en utmaning. Det enklaste (och snabbaste) sättet att rengöra dem är troligtvis att ta en stor skål med hett vatten och hälla i bakpulver. Stoppa sedan ned filtret i den heta blandningen och låt stå några minuter. När du tar upp filtret kommer det att vara rent.

Ugnsplåten

Ett enkelt sätt att ta hand om en fettig och smutsig ugnsplåt är att strö bakpulver över den, och sedan applicera vinäger ovanpå. Låt sedan stå ett tag innan du tar en borste och gnuggar vid smutsen. Vid det här laget kommer det att försvinna mycket snabbt.

Mörka märken på vita väggar

Den med vitmålade väggar har garanterat stött på problemet med mörka väggar från möbler och annat. Ett förvånansvärt effektivt sätt att råda bot på dessa är att gnugga med en tennisboll. Enkelt, och snabbt.

…eller anlita hjälp

En del drar sig för att anlita städhjälp vid en storstädning. Kanske tror man att behöver binda upp sig på något, eller att det är dyrt. Att hitta en flexibel städfirma som gör engångsjobb bör dock inte vara något problem.

Enklast är det kanske i större städer som Stockholm och Göteborg (i synnerhet Stockholm finns ett stort utbud av firmor att välja mellan), men även i mindre orter brukar det inte vara några problem. Med RUT blir det dessutom riktigt billigt.

Att hitta dem är enkelt. Sök bara på nätet och använd fraser i stil med ”storstädning Stockholm” (byt ut Stockholm mot din stad) och du bör få fram flera relevanta resultat.

Läs mer. 

 

21 Sep 2018