Städa miljövänligt

Städa mer med miljövänliga rengöringsmedel

Det kan väl aldrig bli uttjatat detta; att vi behöver bli alltmer miljövänliga. Det är viktigt för oss själva och det är viktigt för miljön. Det sägs att 2018 är året då miljömedvetenheten kom in i våra liv, och kom in i politiken på allvar. Den heta och torra sommaren gjorde oss alla mer medvetna om att klimatet sakta men säkert håller på att förändras.

Alla bör bidra till en mer miljövänlig värld

Det kanske stabiliseras senare, men forskarna har numera tjat i decennier om att vi håller på att tömma jorden på dess resurser och att vi alla måste bromsa in samtidigt som vi behöver starta och gasa på den mljpövänliga konsumtionen. Vi behöver förändra vårt sätt att tänka och ta in miljön i alla beslut som vi gör. Som vi ser det, handlar det om flera aspekter på miljömedvetenhet; hur använder vi jordens resurser, och hur ser vi till att minska på utnyttjandet av jordens resurser så att vi ger lika mycket tillbaka för ett stabilt kretslopp?

Hur städar vi miljövänligt?

När det kommer till att städa, gäller det ju givetvis att vi även i detta tar hänsyn till miljön, vad kan vi göra för att städningen ska bli mer miljövänlig? Finns det sätt som vi kan bidra till att förändra utvecklingen åt rätt håll? Här tar vi upp vad både städbolagen kan göra, men också vad vi enksilda konsumenter kan göra för att städningen ska bli så miljövänlig det bara går.

Dammsuga: måste man det?

Nummer ett när det kommer till städning, är att vi inte behöver dammsuga. När det kommer till att städa stora ytor, på varulager, i stora butiker och offentliga platser, är en stor rengöringsmaskin, som både dammsuger och moppar golvet samtidigt nödvändigt, men när det kommer till mindre ytor, är det absolut ingen idé att dammsuga. Undantaget är om det finns en heltäckningsmatta som ska rengöras, eller en stor entrématta. Då bör man använda en dammsugare. I övrigt räcker det gottt och väl med en mopp och mikrofiberduk som behändigt suger åt sig damm och smuts.

Rengöringsmedel: spelar innehåll någon roll?

Ja, det spelar stor roll vilket slags rengöringsmedel som du använder, eftersom det ju följer med i avloppsvattnet när du häller ut smutsvattnet efter städningen. Därför bör du tänka på att inte använda starka kemikalier när du städar. Det finns ibland undantag, då du behöver Klorin för att bli av med vissa starka bakterier. Det är om du ska städa upp efter magsjuka. Då är det endast Klorin som tar väck de bakterierna.

Bra när de professionella städarna är miljövänliga

I övrigt anser vi att det gott och väl räcker alldeles utmärkt att använda såpa och tvål. Städar du hemma i din veckotstädning, räcker det med Grummes gröna såpa, och Grummes miljövänligs diskmedel. Det är välkommet att allt fler städbolag, som ju dagligen rengör stora ytor, i privatpersoners hem, företagskontor och offentliga platser, alltmer blir miljövänliga och profilerar sig så. Det ger hopp inför framtiden.

11 Jan 2019