Städa miljövänligt

Stockholm Stad informerar om biltvätt

Stockholm stads officiella hemsida, Stockholm.se, har en mängd information för de som bor i Stockholm eller funderar på att flytta hit. Här finns den ”obligatoriska” informationen om bostäder, arbete, barnomsorg och kultur & fritid. Men även en hel del information för att skapa en renare och bättre miljö att bo i. Under kategorin ”Inspiration för miljösmarta bilar” finns exempelvis en text om vad man bör tänka på när en biltvätt genomförs.

Överlag rekommenderas att biltvätt inte genomförs på egen gård eller garageuppfart. Orsaken är att kemikalier som sitter på bilen, eller som finns i rengöringsprodukterna, kommer ut i miljön utan någon som helst rening. Av den anledningen rekommenderas Gör-Det-Själv-hallar alternativt att bilen tvättas i automattvätt. Dessa tvättar har avlopp som kan hantera dessa kemikalier.

Trots att utsläppen påverkar miljön så sker ca 60% av alla tvättar på egen garageuppfart eller liknande. Enligt en undersökning av stiftelsen Håll Sverige Rent innebär detta att det i Sverige släpps ut 5000 ton olika slags avfettningsmedel och att risken finns att 2 000 ton olja når miljön.

Utöver att Stockholm stad rekommenderar att tvätt sker i dessa hallar så har de även andra tips som minskar miljöpåverkan. Det handlar främst om att välja miljövänliga alternativ vid biltvätt. Utbudet av miljövänliga avfettningsprodukter och bilschampo har ökat avsevärt. Enklast är att välja produkter som är märkta med Svanen alternativt Bra Miljöval. Det finns bilvårdsexperter som hävdar att dessa är av något sämre kvalité än övriga bilvårdsprodukter. Men på hemsidan står det att dessa ”är lika bra kvalitetsmässigt”.

Om du har rost på bilen och önskar använda rostborttagningsmedel rekommenderas de produkter som är uppbyggda av syra. Dessa ska alltså väljas före de som är baserade på lösningsmedel. Även om det inte finns miljömärkta produkter så går det alltså att göra miljömässigt bättre val.

Ett sista tips är att alltid vaxa bilen. Även om ytterligare medel används så lönar detta sig i längden, både ekonomiskt och miljömässigt. Orsaken är att vax gör att smuts fastnar betydligt mindre vilket gör att tvätt behöver ske mer sällan. I och med att smutsen inte fastnar lika hårt kan det ofta räcka med att torka bort fläckar med en fuktig trasa.

Mer info?

Via Stockholm.se/biltvatt går det att se vilka bilvårdsprodukter som är Svanen-märkta. Det går även att se vilka biltvättar i Stockholm som har denna märkning. Dessa har då hårda krav på sig gällande allt från bilvårdsprodukter till rening i avloppet. Ytterligare information går att få i broschyren ”Ren bil med rent samvete” som kan laddas ner via hemsidan.

11 Jul 2017