Städa miljövänligt

Stora maskiner i städning

Det är ju ganska uppdelat de branscher som vi arbetar med, utifrån kön. De manliga branscherna är ju entreprenadbranschen, åkeribranschen och byggbranschen. De kvinnliga är städbranschen, omsorgs- och vårdbranschen, livsmedelsbranschen och administration och kontor. Det är klart att det alltid finns kvinnliga åkare, byggjobbare och grävare liksom det finns manliga städare, kockar och sjukskötare. Det roliga är att det blir alltfler maskiner inom de kvinnliga branscherna, som till exempel städmaskiner.

Skulle allting städas för hand, som det gjordes innan industrialiseringen, digitaliseringen och andra stora förändringar, slet det ut både människor och slösade med tid. Många arbetsskadade människor är just sådana som en gång gjorde allting för hand. Numera behöver vi inte alls slita ut våra kroppar på det sättet. Det vi möjligen sliter ut är våra sinnen när vi blir utbrända, mest kanske för den psykiska stressen som finns på oss människor.

Maskinerna ska skona våra kroppar

Numera har vi både sopmaskiner och skurmaskiner som "villigt" äter upp allt skräp och damm som kan ligga på våra golv och som behöver städas upp. En hel del ergonomiska maskiner har hjälpt oss att inte slita ut våra kroppar i onödan. Det finns maskiner som man tar till mattan, istället för att ta mattan till maskinen. Då är det en tvättskurmaskin som kan tvätta den smutsigaste mattan så att den blir som ny. I många hotellobbys hittar man oftast någon entrématta som behöver tvättas med jämna mellanrum. Andra ställen som har stora ytor kan vara lagerlokaler, sjukhus, med långa korridorer, fabriker som behöver vara rena. Här tänker vi på livmedelsindustrin, där renhet och daglig rengöring är A och O för att de ens ska få tillverka och producera livsmedel.

Städning är ju så viktig för hälsan

Överhuvudtaget är det ju så viktigt med städning och rengöring för vår hälsa. Vi trivs heller inte i smutsiga miljöer. Och många gånger kan det ju vara det omedvetna eller undermedvetna som reagerar på smutsiga miljöer, precis som vi instinktivt ryggar för vassa saker och farliga stup. Vi ryggar för det som inte är särskilt hälsosamt och det sker utan att vi tänker på det. För att alla ska trivas och det ska bli ordning och reda, behöver vi daglig rengöring. Annars samlas smutsen och skadar hälsan. Man smittar varandra i en smutsig miljö, där bakterier tillåts frodas. Vi människor gillar ordning och reda och trivs bäst i rena miljöer. Så enkelt är det. 

29 Nov 2019