Städa miljövänligt

Ta hjälp med städningen

RUT-avdraget infördes första gången redan 2007 och det står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Dagens RUT-avdrag ligger på 50% av arbetskostnaden och har ett maxbelopp på 25 000 kronor på person och år för personer under 65 år. Är personen över 65 år är maxsumman 50 000 kronor per person och år.

Det kan nämnas att för ROT-avdraget är motsvarande summa 50 000 kronor per person och år oavsett ålder. 2017 gjordes det ungefär ROT-avdrag förhushållsnära tjänster för totalt 5 miljarder kronor. De allra flesta städföretagen sköter all adminstration med Skatteverket och drar av avraget direkt på fakturan. Enkelt och smidigt för dig som kund.

Städning i hemmet

Det är alltså fler och fler som anlitar städbolag för olika städtjänster i hemmet, men även för barnpassning och trädgårdsarbete. Det kan röra sig om tjänster som hemstädning, fönsterputsning och tvättjänster. Många anlitar städhjälp kontinuerligt eller vid till speciella tillfällen. Städfirmorna erbjuder till exempel veckostädningar, byggstädning, flyttstädning och visningsstädning vid försäljning av bostäder.  

Många personer kan av olika anlednignar inte städa hemma. Det kan vara av ålderskrämpor eller olika former av psykiska eller fysiska handikapp. Det kan vara oerhört jobbigt när man inte kan hålla rent i sitt eget hem med minskad livskvalitet som följd. Särskilt om man alltid gjort det tidigare i livet, men inte längre har hälsan och förmågan till det.

2017 utökades RUT-avdraget för att även gälla repatation och underhåll av vitvaror i hemmet. Det gäller även för boende i hyresrätter. Grundkravet är personen som utnyttjar RUT- och ROT-avdraget är svensk medborgare och är skriven på adressen som arbetet utförs i. 

Ta hjälp med städningen inför försäljningen

Vid flyttar och lägenhets- eller villaförsäljningar är det viktigt att det är välstädat och fräscht. Låt ett städproffs se till att bostaden är i toppskick så att du får så mycket pengar som möjligt för den. Det står helt klart att en ren och väldoftande bostad kommer att attrahera till mer till köp än det motsatta. Det finns till och med företag är specialiserade på inredningsdesign som gör om bostaden inför visningar och därigenom kan säljaren få ett betydligt högre pris. Men bara lite värmeljus och fräscha buketter kan göra underverk.

Om man genomför en grundlig visningsstädning har man även mycket gratis inför flyttstädningen. Något som många inte tänker på är fönstren. Alla på en lägenhets- eller villavisning kommer att vilja titta på utsikten. En noggrann fönsterputning är att rekommendera. Man vill inte att fokus ska hamna på smutsiga fönster..

11 Apr 2019