Städa miljövänligt

Tips när du ska köpa robotdammsugare

Robotdammsugaren är ett städhjälpmedel som kommer starkare och starkare. Men vad ska man tänka på innan man införskaffar sig denna automatiska städhjälp? Här är några användbara råd!

Viktigast är att man har klart för sig vad man ska använda robotdammsugaren till. Ska dy bara klara vanlig enkel dammsugning på mindre inte alltför smutsiga golv så kan det fungera med en enklare modell. Har du hund eller katt och behöver suga upp mycket djurhår så finns det starkare modeller som är anpassade för detta . Dagens robotdammsugare kan ännu inte ersätta en vanlig dammsugare, men är på god väg och gör en stor del av det jobb du helst slipper. Idag finns det modeller som man kan schemalägga så att de gör arbetet medan du är på jobbet.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

Ljudnivån. Om du har husdjur eller småbarn kan det vara bra med en tystare variant. Vissa robotar har ganska hög ljudnivå, men det håller på att förändras. Men ska du inte vara hemma när den suger damm så kanske det inte är lika viktigt med låg ljudnivå, bara inte det är lyhört och grannar störs av surret.

Kanter. Många robotdammsugare klarar inte av att städa kanter alls, men även här är utvecklingen på stark frammarsch. Håll utkik efter kantborstar! Vissa moderna robotdammsugare klarar till och med av att städa hörn.

Möbler: Kolla hur dina möbler står och om dammsugaren kommer åt överallt där den behövs, till exempel under soffan och soffbordet. Ju fler möbler som står nära varandra, desto lättar är det att roboten fastnar i en ”loop”. Men nyare modeller har inte det här problemet, då minnesfunktionen gör att de inte städar samma utrymme flera gånger.

Sugeffekt. Viktigast av allt är trots att roboten suger upp smutsen, så sugeffekten är grundläggande. Borstarna som leder in smutsen i suget är mekaniska, och det är oftast viktigast att denna del fungerar bra. Själva suget brukar oftast räcka till på de flesta modeller.

Laddning. Modernare versioner har oftast laddningsstation, något som är att föredra. Man tröttnar ganska fort på att lyfta roboten och sätta i strömsladden för att ladda upp robotdammsugaren. Med en station så åker den och laddar sig själv. Varning: laddningsstationen kan sluka ström även när den inte laddar upp roboten.

Sladdar. Det finns robotar som kan hantera sladdar på ett riskfritt sätt, men det kan ända vara bra att städa bort så att sladdar inte förstörs eller en lampa rivs och går sönder.

Slutsats? Jo, även om robotdammsugaren kanske inte klarar av hela jobbet så kan de fungera som ett bra komplement till kvalitativa städtjänster.

25 Sep 2017