Städa miljövänligt

Vikten av att hålla rent när man har barn

Har man barn är det extra viktigt att tänka på att hålla rent omkring sig. Undersökningar visar att barn som växt upp i smutsiga hem oftare drabbas av allergier mot till exempel damm, eller får astmatiska problem. Lite damm i hörnen är naturligt men har man ett mycket smutsigt och stökigt hem måste man börja tänka på att lägga om sina vanor.

Naturligt är bäst

Att städa miljövänligt och ekologiskt är alltid att föredra, och speciellt när man har barn boende hos sig. Städprodukter är ofta fulla av kemikalier som barnen kan komma i kontakt med och fullständigt onödiga, det går lika bra att göra rent med naturliga produkter som såpa, citron och ättika. Det känns dessutom roligare och tryggare att lära barnen att städa när de inte behöver handskas med en massa kemikalier.

Barnen gör som vi gör

Barn som växer upp i hem där det regelbundet städas, inte bara när det kommer besök, lär sig att det är det naturliga sättet att sköta sitt hushåll, och blir bättre rustade för vuxenlivet. Barn till föräldrar med en ojämlik städfördelning, tar oftare med sig beteendet till sina relationer när de blir vuxna. Kort sagt, barnen gör som vi gör, inte som vi säger. Man kan tjata på barn hur länge som helst om könsroller och vikten av jämlikhet, men om man inte själva lever som man lär har man inte lärt barnen någonting.

Visa att du är en bra förälder

Har du separerat från barnets andra förälder och ligger i konflikt om vårdnaden har du ännu större krav på dig som förälder att se till att barnen har det bra när de är hos dig, annars finns risken att din före detta utnyttjar din hemsituation för att få fördel mot dig i en vårdands- eller umgängestvist. Det är sorgligt men sant. Tvister om vårdnad och umgänge kan bli riktigt fula och om din före detta ser det som en bra utväg att smutskasta dig, kommer han eller hon att göra det.

Att hemmet är rent, att barnen sover och äter ordentligt, allt spelar in vid en vårdnadstvist. Så är du en förälder som tidigare tagit det lite som det kommer det här med föräldraskap, så är det hög tid att skärpa sig om du hamnar i en vårdnadstvist. Låt inte din avslappnade attityd till städning göra tt du blir av med vårdnaden om barnen. Även om det kan låta osannolikt, kan ditt ex tillsammans med en skicklig advokat med koll på familjerätt, skapa en mycket ofördelaktig bild av dig i en vårdnadstvist.

städa med barn

Barnen mår bra av att lära sig hålla rent

Förutom alla positiva fysiska aspekter av att ha ett miljövänligt och rent hem, är det också psykologiskt stärkande för barnen. De kommer inte att skämmas över att bjuda hem kompisar och de kommer att känna sig friskare och starkare. Att ha rent omkring sig gör att man tar sig an livet på ett annat sätt och har lättare att möta problem och svårigheter i livet.

Vill du lära dina barn att städa, kan du redan när de är små lära dem vikten av att plocka undan efter sig. Detta är egentligen grunden i all städning. När de börjar komma upp i tonåren kan du börja lära dem om hur man gör rent på olika ytor, men just plocka-undan-tänket är viktigt i unga år. Försök få barnen att känna positivt kring städning. Städa inte när du är trött och sur, utan när du är på gott humör. Sätt på musik och visa hur kul det kan vara att göra rent. Som sagt, barnen gör som vi gör, även om de tycker att du inte verkar riktigt klok kommer ditt beteende att fastna hos barnen och dyka upp i dem själva när de blir större. Du är en förebild!

10 Jun 2018