Städa miljövänligt

Hur ska rengöringsmedel förvaras?

Hur ska rengöringsmedel förvaras egentligen? I ett vanligt hem så blir det lätt så att allting stuvas (läs:pressas) in i städskåpet och man i och med detta också exponerar sig för faror. Vad händer om barnen får tag på en flaska rengöringsmedel? Förvaring måste tas på ett större allvar.

Rengöringsmedel av alla de sorter finns ofta i större mängder i våra hem. Vi ställer in dessa i städskåpet och vi har i och med detta också ganska svårt att A) hitta vad vi söker och behöver och B) ganska svårt att komma ihåg vad som egentligen finns; något som leder till att vi köper på oss en massa extra produkter.

Att förvara rengöringsmedel på ett korrekt sätt handlar även om säkerhet. Gemensamt mellan alla dessa produkter är att de innehåller starka kemikalier och – i vissa fall – rena gifter som kan orsaka svåra skador vid direkt kontakt. Det finns, trots allt, en anledning till varför vi städar med handskar på, eller hur?

Frågan är vad som händer om man dricker direkt ur en flaska rengöringsmedel? Du gör det förmodligen inte – men kanske kan dina barn vara intresserade av en liten klunk. Färgen är ofta inbjudande, det ser läskande ut och rätt vad det är så står ditt barn där och skriker av smärta varpå du i panik tvingas ringa giftcentralen.

Det är den största farhågan med rengöringsmedel, men tyvärr så glöms denna ofta bort. Hur ska rengöringsmedel förvaras då? Vi ger några tips.

Sprayflaska med rengöringsmedel och tvättsvamp

Så förvarar du dina rengöringsmedel

Här kommer några tips gällande förvaring och skötsel av rengöringsmedel.

  • Högt upp! Av ovan nämnda skäl – att dina barn kan ta flaskorna – så bör du förvara rengöringsmedel på en högre höjd. Ett annat tips är att du har alla produkter i ett låst skpå eller på en plats där barnen inte tar sig in – i garaget är ett tips på ett sådant ställe. Ha definitivt inte rengöringsmedel under diskbänken. Det är förmodligen det absolut sämsta ställe du kan välja. Av flera skäl.
  • Torrt och mörkt. Rengöringsmedel ska stå på torra platser och där det gärna får vara mörkt. Det ska definitivt vara rent. Anledningen till att diskbänken är sämre är att det lätt blir fuktigt därunder och att fukten å sin sida kan göra produkterna mindre effektiva.
  • I rätt kärl. Häll aldrig över slattar i nya flaskor och blanda inte olika rengöringsmedel. Det kan skapa problem dels vid städningen – hur mycket ska du ta, vad finns i och hur används det - och dels vid sopsorteringen. Dessutom så står det skrivet hur länge produkten i fråga är hållbar också. Det senare innebär att du alltid ska spara etiketten också.
  • I ordning. Ett städskåp kan vara en mardröm att hitta saker i. Så behöver det inte vara, genom några enkla metoder så kan man organisera upp och få bättre ordning. Börja med att plocka ur alla saker och släng de produkter vars utgångsdatum passerat. Ta därefter en låda som rymmer alla produkter och placera allt i den. Att ha alla saker i en låda gör det enklare att lyfta ur- och veta var det du söker finns. Sortera även ut de medel som är farligare än andra – klorin exempelvis – och ställ dessa i ett skåp som går att låsa.

Märk dina flaskor!

Allt fler väljer att blanda till egna rengöringsmedel av exempelvis ättika, vinäger, citronsyra, vatten, bikarbonat och så vidare. Det är bra. Dessa är ofta minst lika effektiva som rengöringsmedel i butik, men de är både billigare och betydligt mer skonsamma mot miljön.

Vårt råd är emellertid att du ser till att märka upp vad du blandat, när du gjort det och hur mycket du hällt i. Det gör det enklare att både hitta och att veta när det är dags att börja blanda nytt. Även om dessa blandningar inte är giftiga så är de långt ifrån hälsosamma. Samma sak gäller: högt upp och så torrt som möjligt. Lycka till!

11 Sep 2019